(FOTO)OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM: Od Ministarstva bi trebali primati najveću, a ne najmanju pomoć

356

Zamjenica župana Žaklina Marević ugostila je u Klarisi predstavnike Udruga osoba s invaliditetom na području Dubrovačko-neretvanske županije povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

– U Županiji smo uvijek otvoreni za suradnju sa svim udrugama. Udruge osoba s invaliditetom javljaju se na naše natječaje i oni sa svojim kvalitetnim programima zaista uspiju dobiti i ono što traže. Naravno nisu to neki veliki iznosi, ali u skladu su s našim mogućnostima –kazala je Žaklina Marević, zamjenica župana te dodala:

-Ono što danas poručujemo udrugama osoba s invaliditetom jest da je naša razvojna agencija DUNEA tu za njih te im svake godine šalje sve obavijesti o svim natječajima koji su u tijeku. Također mogu se javiti njima u slučaju da se ne mogu sami javiti na natječaj. Dakle, DUNEA je tu da im pomogne-kazala je dožupanica Marević.

Potrebna im je pomoć, a najviše krive Ministarstvo socijalne skrbi koje ne pomaže potrebitim udrugama u onolikoj mjeri u kojoj bi trebale.

-Ovdje smo se okupili osim da obilježimo dan invalidnosti već i da razgovaramo o problemima koji nas tište, a o kojima nitko ne govori i nitko ne piše-započela je svoj govor Antonija Roszaheay Nikolić, predsjednica Udruge distrofičara invalida, cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invaliditeta te nastavila:

-Svi se boje progovoriti istinu, a istina je da Županija i Grad pomažu koliko mogu, ali su problemi u pisanju projekata. Ti projekti nekome prođu, nekome ne, a koliko vidim u Dubrovniku baš i ne prolaze, a iza svega toga stoji da je Dubrovnik bogat grad te da bi lokalna zajednica trebala više davati. Također Roszaheay Nikolić smatra kako je loše što su se mnoge udruge s istim programom podijelile jer tako su svi na gubitku i nitko ništa ne dobiva, te je kazala kako je nekoć u Dubrovniku postojalo samo pet udruga koje su se s vremenom prepolovile.

-Iskustva u ovom radu imamo 65 godina, ali nam bez obzira na iskustvo treba potpora. Meni nije projekt prošao jer je Ministarstvo socijalne srkbi raspisalo natječaj za pomoć u kući. Mi smo zaboravili da u Dubrovniku danas ima više starih nego mladih, a u našoj udruzi je dosta starijih osoba, i to starijih od 75 godina kojima bi dobro došla pomoć u kući. No, tu pomoć ne možemo dobiti preko projekta jer Ministarstvo traži partnere, a mi smo partner Ministarstvu. Ne razumijem, zar bi mi trebali tražiti još jednog partnera?-kazala je predstavnica Udruge distrofičara.

Na probleme u hrvatskoj birokraciji smo svi navikli, nepotrebne papirologije na svakom koraku, pa čak i kad idete izvaditi najobičniju iskaznicu za popuste, no po svemu sudeći Ministarstva od udruga nekad traže zaista sulude stvari.

-Ministarstvo traži popis volontera i sati koje su kroz godinu dana odradile da vide može li projekt proći, a ne shvaćaju da smo mi svi volonteri. Također Ministarstvo bi trebalo vidjeti je li potrebna starijima pomoć u kući, da ostane u svom domu ili bi ih bilo bolje poslati u starački dom? Ali, koji dom? Dubrovnik ima samo dva doma, ostalo su privatni koje većina ljudi ne može sebi priuštiti-kazala je Roszaheay Nikolić.

Ovo su samo neki od problema koje tište Udrugu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoji još mnogo potrebitih udruga kojima se Ministarstva ne bave onoliko koliko bi trebala. Dubrovnik je grad koji nije prilagođen invalidima, no u suštini sami problem leži u Ministarstvima koji se ne brinu za sve svoje građane jednako.

Dok se to ne promijeni , udruge će i dalje patiti i na projektima i na pomoći koja im je potrebna.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *