(FOTO) Orijentacijski tjedan na Sveučilištu: Svake godine sve više stranih studenata iz različitih zemalja

497

Služba za međunarodne odnose i istraživačke projekte ovaj tjedan, od 12. do 16. veljače, organizira Orijentacijski tjedan, kako bi strani studenti bili upoznati sa svim informacijama potrebnima za studiranjem, ali i da im se olakša snalaženje na Sveučilištu u Dubrovniku i u gradu Dubrovniku. Tijekom trajanja ovog tjedna, studentima je pripremljeno pregršt aktivnosti, od formalnih do razgleda Grada, zajedničke večere i izleta.

Studenti dolaze u okviru programa mobilnosti Erasmus+, kao Double Degree studenti i freemover studenti (slobodnjaci). Koordinatorica Erasmus projekta na Sveučilištu u Dubrovniku Nikolina Potrebica, objasnila je kako je navela jedan ‘zanimljiv momenat za povijest’ malog dubrovačkog sveučilišta.

– Na Sveučilište stiže novih 58 studenata iz različitih zamalja svijeta. Prije dvije godine, Sveučilište u Dubrovniku krenulo je sudjelovati u Erasmus+ programu koje uključuje zemlje i izvan Europske unije. Ove godine imamo studente iz SAD-a, Uzbekistana, Kosova, a sljedeće godine imat ćemo studente iz Azerbejdžana. Širimo se svake godine na više različitih zemalja i primamo sve više studenata – naglasila je.

Potrebica se osvrnula i na problem smještaja, odnosno kako Sveučilište pomaže stranim studentima po tom pitanju.

– Cijela priprema za dolazak studenata počinje tri do četiri mjeseca prije semestra. Služba tada prikuplja sve dokumente, prijavne obrasce i slično, onda im stojimo na raspolaganju oko organizacije njihovog dolaska i boravka ovdje. Od 2009. primamo strane studente i to je veliki niz godina tako da smo uspjeli napraviti nekakvu bazu privatnih iznajmljivača kod kojih su bili strani studenti. Oni nam služe kao neka vrsta posrednika – istaknula je Potrebica kazavši kako je sve spremno za ljetni semestar.

Inače, ova je akademska godina rekordna po broju inozemnih dolaznih studenata – njih čak 111 će boraviti dio ili cijelu akademsku godinu na Sveučilištu u Dubrovniku. 

Realizacija ovog Orijentacijskog tjedna ostvarena je u suradnji sa studentskom udrugom ESN Dubrovnik.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *