(FOTO) Pogledajte u kakvim uvjetima psa drže na Gornjem Brgatu! Još će vas više šokirati odgovori veterinarskih inspektora!

436

Na gradilištu otprilike 200 metara nakon kružnog toka na Gornjem Brgatu, kad se ide iz smjera Dubca prema Komolcu nalazi se pas na lancu koji čuva gradilište. Kako su nam javili zabrinuti sugrađani pas je jučer po grmljavinskom nevremenu kisnuo bez kućice. Iz fotografija je vidljivo kako je pas neuhranjen. Ovaj slučaj nije izoliran. Još ih je mnogo koji pse drže na lancu kao da su neki objekt, a ne živo biće.

Vlada je  u svibnju ove godine usvojila Prijedlog Zakona o zaštiti životinja kojim bi se za držanje psa na lancu dobila visoka kazna. Kontaktirali smo veterinarskog inspektora  Darka Rukavinu koji nam je kazao kako  ‘držanje psa na lancu nije zabranjeno jer zakon nije prošao zakonsku proceduru.’

– Ako je pas na dovoljno velikom lancu, vlasnik ne krši propise. Što nije zabranjeno, dozvoljeno je – komentirao je Rukavina.

Na konstataciju kako su i psi živa bića, Rukavina je opet ponovio:

– Jesu živa bića, ali ako ima dovoljno dug lanac i može se kretati onda se ne krše propisi. Za dužinu lanca odgovara komunalni redar jer način držanja kućnog ljubimca  propisuje lokalna samouprava. Ukoliko je lanac kratak, to je prekršaj. Možete podnijeti prijavu pa će netko izaći – odgovorio je Rukavina.

Na pitanje kad bi mogli izaći na teren i vidjeti u kakvim uvjetima pas stoji na gradilištu, Rukavina je odgovorio kako ne zna.

Njegova kolegica, Maruška Dobud također nije znala kad bi mogli izaći na teren i pogledati u kakvim uvjetima vlasnik drži životinju.

– Poći ćemo na lice mjesta prvom prilikom. Neće životinja umrijeti. Ako nije do sada, neće ni od sada – bila je kratka i jasna Dobud.

Dok se god veterinarski inspektori ponašaju ovako i ne mogu dati odgovor na pitanje kad bi mogli izaći na teren pogledati u kakvim uvjetima boravi životinja, ovakve stvari će se događati.  Pojedini neodgovorni vlasnici i dalje će maltretirati životinje.

No, kako naši lokalni veterinarski inspektori imaju pune ruke posla i ne mogu izaći na sat vremena pogledati psa, kontaktirali smo Upravu veterinarstva pri Ministarstvu poljoprivrede i njima prijavili ovaj slučaj.

Ukoliko i vi primjetite zlostavljanje psa i držanje u neprimjerenim uvjetima pošaljite prijavu na mail veterinarstva@mps.hr.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *