(FOTO) Predstavljene ‘Sentence Marina Držića’ akademika Luka Paljetka

898

Obilježavajući 450 godina od smrti Marina Držića, Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je prigodnu malu knjižicu u sklopu svoje biblioteke Mirac Mali, zvanu i ‘za svačiji špag’.

Knjiga, nazvana ‘Sentence Marina Držića’, prvi je pokušaj i veliki trud akademika Paljetka objedinjavanja u jednu knjigu mnogih izreka, čak preko četiristo, velikog Marina Držića iz svih njegovih dijela, uz najavu kako bi se uskoro moglo pojaviti i novo ‘prošireno’ izdanje. Djelo je to kojim autor Luko Paljetak, kao i Društvo dubrovačkih pisaca, zaokružuju godinu posvećenu našem velikom komediografu, a predstavljeno je u Teatru Bursa Kazališta Marina Držića 18. prosinca. Pred okupljenim ljubiteljima Držića govorili urednik Luko Paljetak, Sebastijan Vukosavić i Boris Njavro dok je s nekoliko točaka nastupio sjajni fagotist Matija Novaković.

‘Nije velika distanca između Držićeva i našeg vremena. Ove sentence nisu nakalamljene na replike njegovih likova, nego su sastavni dijelovi njihovih karaktera. Bez obzira je li lik iz pastorale ili komedije, tu izreku govori u pravom trenutku i kad je u skladu sa situacijom u kojoj se on našao, sa svom svojom psihologijom i shvaćanju svijeta. Tako Pomet shvaća svijet na makijavelistički način i zna se akomodavat. Za razliku od Popive koji se ne zna akomodovati, ne zna nepovoljne situacije okrenuti u svoju korist’, istaknuo je akademik Paljetak te dodao kako Držić ima čitav niz prethodnika u ovoj vrsti literature – poslovicama koje su najmanja čestica književnosti.

‘Govoreći o svojim likovima, sebi, svom vremenu, govori i o svim vremenima u kojima može postojati. Subpostojati. A mi osjećamo kako on neprestano s nama supostoji, da nam stalno ‘govori na uho’. A koju bi možda izreku Držić izdvojio za današnji Dubrovnik? Držić je napisao, što mislim da je naprikladnije: ‘Mudri ima luđega podnijet’’, zaključio je akademik Paljetak.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *