(FOTO) ROLF SACHSSE: Arhitektura je ono što Dubrovnik čini tako jedinstvenim

441

Predavanje na engleskom, istaknutog teoretičara fotografije Rolfa Sachssea, ujedno i jednog od autora tekstova kataloga aktualne izložbe turskog fotografa Ahmeta Ertuğa, održalo se večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. 

Prijedlog Rolfa Saschssea da održi predavanje o fotografiji arhitekture posebno je važan jer upravo arhitektura čini Dubrovnik tako jedinstvenim. Najjednostavnija definicija fotografiju arhitekture definira kao fotografsku formu koja koristi zgrade i ostale strukture kao glavni subjekt. Iako postoje raznorazne definicije i klasifikacije, dvije najjednostavnije i najčešće podjele su na fotografiju arhitekturu interijera i eksterijera.

– Ovo mi je prvi put da sam u Dubrovniku koji je predivan, jutros sam razgledavao zidine i lutao okolo, definitivno jedan od najljepših gradova kazao je Sachsse osvrnuvši se i na večerašnje predavanje.

– Pokušat ću Ertuğove fotografije staviti u kontekst povijesti arhitektonske fotografije. Umjetnici imaju svoj način na koji doživljavaju grad i na koji ga prezentiraju. To je ono što Ertug radi. Pokušat ću objasniti njegov rad kroz sve druge fotografe koji koriste isti materijal i ideje, ali na drukčiji način – istaknuo je njemački teoretičar fotografije.

– Za mene je Ahmet Ertuğ fotograf svjetske baštine. Ovo je pravo mjesto, jer je Dubrovnik takav grad. Mislim da sam dovoljno vidio i mogu reći kako znam da će Dubrovnik zadržati tu titulu, što nije slučaj s mnogo drugih gradova koje su uništile loše investicije. Ertug je pravi fotograf za ovo mjesto – zaključio je Sachsse.

Sachssa su u Kölnu obučili Karl-Hugo Schmoelz i Walde Huth. Usavršivši se u fotografiji oglašavanja, fotografiji arhitekture i industrijskoj fotografiji, Sachsse je nekoliko godina radio na ovim poljima kako bi mogao financirati daljnje studiranje. Studirao je povijest umjetnosti, istraživanje komunikacija i njemačku književnost u Münchenu i Bonnu. Doktorirao je 1983. godine na temi „Povijest fotografije arhitekture u Njemačkoj od 1900. do 1975.“Kasnih sedamdesetih, Sachsse je radio kao voditelj kampanje za očuvanje zgrada čiji je interijer iz 19. stoljeća.  Od 1975. do 1990. godine djelovao je kao umjetnik, fotograf, kustos i kritičar. Od 2004. godine predaje Povijest dizajna i Teoriju dizajna na fakultetu Saar University of Fine Arts u Saarbrückeu. Napisao je više od 40 knjiga i oko 300 eseja na temu povijesti fotografije, dizajna, arhitekture i nove glazbe.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *