(FOTO) SVIMA NA PONOS: Predstavljena monografija o Zbornoj crkvi sv. Vlaha

237

U dvorani sv. Ivana Pavla II u sklopu događanja “Ususret sv. Vlahu” predstavljena je monografija o Zbornoj crkvi sv. Vlaha.

Radi se o vrijednome znanstvenome djelu koje donosi mnoge dosad nepoznate činjenice o nastanku, izgradnji i opremanju jedne od najljepših baroknih crkava ne samo u Dubrovniku, nego i u Hrvatskoj.

Katarina Horvat – Levaj iz Instituta za povijest umjetnosti i urednica knjige, rekla je malo više o ovoj monografiji.

– Ova je monografija suradnja Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu i stručnjaka iz Dubrovnika, a nadovezuje se na jedan niz monografija koji je počeo s crkvom sv. Katarine u Zagrebu i nastavio se s dubrovačkom Katedralom. Vremenski je trajalo neke dvije godine, ali većina stručnjaka koji su radili na monografiji su se i ranije bavili istraživanjem crkve i njezine opreme. Bila je riječ s jedne strane i o novijim istraživanjima, ali i arhivskim i terenskim u samom Dubrovniku, pa i u sjevernoj Italiji odakle dolazi projektant i kipar koji je radio crkvu sv.Vlaha, Marino Gropelli.

Dodala je kako bi ljude koji su upoznati s ovom temom najviše mogle interesirati nove spoznaje koje su otkrivene na temelju arhivskih dokumenata.

– Izrađen je 3D model rekonstrukcije kasne srednjovjekovne crkve koja se nalazila na mjestu sadašnje. Zanimljiva je i valorizacija današnje crkve koja se nastojala prikazati u kontekstu dubrovačke i venecijanske arhitekture. Zaključeno je kako je ona nastala u Venciji u ključnom trenutku prelaska kasnog baroka u neopaladijanizam, no posebno je prilagođena dubrovačkoj sredini – objasnila je Horvat Lekaj.

O monografiji su još govorili i akademik Igor Fisković, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Željka Čorak, dr. sc. Damir Tulić.

Monografija je nedavno objavljena u suizdavaštvu Dubrovačke biskupije, Zborne crkve sv. Vlaha, Instituta za povijest umjetnosti, nakladničke kuće ArTresor iz Zagreba.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *