(FOTO) Ultimi u Kući Bukovac: Cavtatski običaji maškaravanja i spaljivanje karnevala na rivi

645

Na ultimima u Kući Bukovac je bilo vrlo živo. Maškarani posjet Udruge ljubitelja hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota, vodstvo Dominala Ivice Kipre koji je upoznao posjetitelje sa cavtatskim običajima maškaravanja te spaljivanje karnevala na rivi.

Na dječjoj radionici u Kući Bukovac muzejska pedagoginja Muzeja i galerija Konavala Petra Kralj Fox je sa djecom izradila Slamka, cavtatskog karnevala kojeg su optužili za sve svoje jade u ovoj godini. Nakon čitanja tastamenta, zapalili su ga kao krivca za kojim nitko nije plakao. Cavtačani su se okupili oprostiti se sa karnevalom a tako i sa pokladama za ovu godinu.
Zabava se nastavila uz tratimjenat u Kući Bukovac.

Muzeji i galerije Konavala izrazito su ponosni što sudjeluju u održavanju običaja u nestajanju, a toliko važnom i specifičnom za Cavtat. Premda su karnevali poznati svugdje, u Cavtatu je ovaj dio tradicije razvio specifičnosti malog mjesta koje zavrijeđuju trud da se održe za neka bolja vremena za baštinu. Od različitih vrsta maškarani, preko procesije dominala, balova i spaljivanja, Cavtat je u prošlosti živio za veljun.

Današnje spaljivanje karnevala cavtatska djeca su vidjela prvi put u životu, što posebno veseli.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *