(FOTOGALERIJA) AKCIJA ČIŠĆENJA SE NASTAVLJA: Mora li Dubrovnik patiti zbog tuđe neodgovornosti?

635

Posjetili smo Porat jutros u 08:00 i danas u 13:00 sati da bismo vidjeli kako napreduje akcija čišćenja te ima li uopće pomaka. Nakon izvađenih kilograma i kilograma, ako ne i tone smeća i otpada, more u Portu je još uvijek puno boca, kabela, papuča, ali pomak se vidi. Još od ranih jutarnjih sati JVP Dubrovački vatrogasci su pilali izvađeno drveće iz mora, dok su Čistoća i Vrtlar jankama vadili manji otpad i smeće.

Moramo li patiti zbog tuđe neodgovornosti, zbog tuđeg zanemarivanja jer ovo nije prvi put da nam se u Portu i Posatu nakupilo smeća, a upravo zbog ekološke katastrofe koja prijeti Dubrovniku i okolnim otocima (Šunj je također osvanuo pun smeća), zastupnica EU parlamenta Dubravka Šuica zatražila je od Europske komisije i Europske agencije za okoliš hitnu reakciju prema Albaniji odakle sav otpad i dolazi.

-Obzirom da su postojeće regulative nedovoljne za regulaciju morskog otpada, a zatvorenom moru poput Jadranskog prijeti ekološka katastrofa, apeliram na Komisiju na hitno poduzimanje mjera za spas dubrovačke obale, ali i ostatka Jadrana-kazala je voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica.

Da bi se ubuduće ovakve stvari izbjegle treba početi unaprijed planirati ovakve scenarije iako se svi potajno nadamo da se neće dogoditi.  Prilikom jučerašnjeg i današnjeg čišćenja građani su u prolazu komentirali kako bi sav otpad trebalo potrpat u kamione i vratit ga tamo odakle je i došlo, no poznavajući susjedovu brigu o smeću i otpadu samo bi nam se ponovno vratilo natrag.

Hoće li itko reagirati, kako ćemo se protiv ovoga boriti? Preostaje nam jedino da čistimo i čekamo reakcije onih koji su zaduženi za ovakve vrste problema.

Kako Porat danas izgleda, možete pogledati u fotogaleriji.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *