(FOTOGALERIJA) Otvorena 1046. Festa svetog Vlaha

468

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka dubrovačkog parca danas je svečano otvorena 1046. Festa.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je sve prisutne, od političara, državnih tajnika, zastupnika u europskom parlamentu, do predstavnika drugih crkava i vjerskih zajednica, laureata, članova udruga, postrojbi, predstavnika medija i drugih.

– Festa sv. Vlaha nematerijalna je baština našeg Grada, Domovine ali i cijelog čovječanstva. Dar je koji su primili i s vjerom gradili više od jednog tisućljeća i s ljubavlju nam prenijeli naši preci kojima se sv. Vlaho objavio kao Parac, odnosno zaštitnik, branitelj, zagovornik. Taj smo dar dužni čuvati i s vjerom obogaćenog vratiti budućim generacijama kako bi naši potomci u sv. Vlahu prepoznali svoga Parca – rekao je Uzinić.

Posebno se osvrnuo na ulogu obitelji u današnjem društvu.

– Zadaća naših obitelji o prenošenju vjere i tradiciji ovisi i o budućnosti našeg društva, crkve pa i feste sv. Vlaha. Bude li obitelj ona u kojoj se prenose vrijednosti i tradicija, bit će i feste sv. Vlaha. Zakaže li bilo što od ovoga nije ugrožena samo Festa, već i naša budućnost. Bojim se da toga nismo doovljno svjesni. To pokazuje i činjenica da danas većinu zanima govor o prošlosti, a da smo malo zainteresirani za teme koje se tiču obitelji, a time  i sadašnjosti koja u mnogim aspektima nije dobra – istaknuo je biskup.

Dodao je kako pomažući obitelji da bude obitelj činimo da ona opstane, ako se to ne dogodi matice krštenih i vjenčanih bit će sve tanje, matice umrlih sve deblje, rastava sve više.

– Svi smo svjesni da tada ne može biti govora o budućnosti, ni o našoj Festi. Iskreno vam kažem bojim se budućnosti Feste. Netko će reći da su se i prije mijenjali ljudi i narodi, a Festa je ostajala. Istina, ali naši su preci imali snage onima koji su dolazili prenijeti svoju vjeru, s njom tradiciju i kulturu. Imamo li i mi snage za to – upitao se Uzinić.

Poslije biskupova govora puštene su golubice, a ovogodišnji festanjuli Ivo Mazavac i Nedjeljko Zelen su podignuli barjak čime je Festa i službeno otvorena.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *