(FOTOGALERIJA) Svečanom akademijom obilježeno 70 godina Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik

578

Dani turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik održava se u periodu od 28.studenog do 1.prosinca, kada obilježava 70.obljetnicu svog postojanja. Škola je kroz razne događaje obilježila obljetnicu. 

Večeras na Babinom kuku održana je i svečana akademija.

 -Volio bih naglasiti da je 70 godina Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, a 70 godina je zaista jedna lijepa okrugla obljetnica. Kako je bilo prije, a kako je danas? Teško je uspoređivati različita vremena, uvbjete u različitim vremenima, ekspanziju kad krećete s nule i kad trebate nešto nadograđivati. Stari Dubrovčani su uvijek pazili i cijenili što rade kako bi što bolje živjeli. Već ’47 godine su osjetili da će turizam biti nositelj privrede ovdje te su odmah osnovali nižu ugostiteljsku školu, koja je ’49 prerasla u trogodišnju školu. Već tada su znali da je čovjek ključ uspjeha-kazao je Antun Perušina, ravnatelj škole. 

Odmah nakon 2.svjetskog rata, 1947.godine u Dubrovniku je otvorena Niža ugostiteljska škola koja je, pored one u Opatiji, bila jedina takve vrste u Hrvatskoj. U dvije godine svoga postojanja djelovala je u sklopu različitih hotela. Umjesto nje, 1949. osnovana je Ugostiteljska škola. Školi je dodijeljena Villa Mimoza, što je bilo prvi put da je škola dobila zgradu za vlastite potrebe. Svi nastavnici u školi su radili honorarno. Nakon završetka ove trogodišnje škole učenici su dobivali zvanje kvalificiranog kuhara, konobara i slastičara. 

-Kada spomenemo Dubrovnik onda ide znak jednakosti turizam, pa je znak jednakosti Turistička i ugostiteljska škola. Pitamo se kakav bi to bio turizam danas da upravo Turističku i ugostiteljsku školu nismo imali u gradu Dubrovniku, a one kadrove koji su bili ta škola možemo danas vidjeti kao djelatnike u hotelima, restoranima, turističkim zajednicama. Želimo joj još puno uspješnih i dobrih godina, ali da i dalje iz nje izlaze uspješni kadrovi-kazao je gradonačelnik Franković te se osvrnuo i na moguću gradnju nove škole: 

-Grad Dubrovnik se usuglasio s prijedlogom Dubrovačko-neretvanske županije da se Turistička i ugostiteljska škola izmjesti i premjesti u zonu Babinog Kuka. U prostornom planu je to definirano, Ministarstvo je dobilo jasan stav grada Dubrovnika jer do sada se stav Grada i Županije razlikovao te vjerujem da ćemo uskoro taj problem riješiti i da će se ubrzo početi graditi sa svim sadržajima kojima su joj potrebni-zaključio je gradonačelnik. 

Škola je 1951.godine dobila u trajno vlasništvo i hotel Dubravku te je postala prvom hrvatskom ugostiteljskom školom s praktičnom obukom. U niti jednoj grani gospodarstva onog vremena nije postignut takav uspjeh u rezultatima i organiaciji stručnog školstva kao u dubrovačkoj Ugostiteljskoj školi. Za uspjeh škole i njezinih đaka zaslužni su upravo njihovi profesori. 

-Kad govorimo o učenicima to je blago. Ne može biti loš učenik, treba birati pravi pristup učeniku, naći pravi način i onda je svaki učenik dobar učenik. Netko je malo bolji, netko lošiji ali trebamo raditi na stvaranju prave ličnosti, ličnosti koje imaju vrijednost, a što je vrijednost? Uvažavati i poštivati druge da bi sebe štovao i uvažavao-kazao je Nedjeljko Jančić, profesor marketinga.

Tko je sve prisustvovao večerašnjoj svečanoj akademiji pogledajte u fotogaleriji.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *