(FOTOGALERIJA) VUKOVARSKA BOLNICA: Mjesto gdje bol susreće ponos

503

Prvi put u gradu koji je pretrpio najviše za vrijeme Domovinskog rata, za vrijeme srbočetničke agresije. Grad u kojem se još uvijek na svakom koraku osjete posljedice rata, posljedice agresije na hrvatski narod. 

Upravo drugi grad koji suosjeća s Vukovarom jest najjužniji hrvatski grad, Dubrovnik. Grad je također primio najteže udarce srbočetničke agresije. I to su dva grada koji na svoj jedinstven način simboliziraju obranu cijele Hrvatske, ali ne samo obranu već i ljubav prema svom gradu, svojoj domovini. Rijeke Dubrovčana jučer i danas pohrlili su prema Vukovaru, kako bi se došli pokloniti gradu koji je krvario za svoju slobodu. 

Prvi susret s gradom heroja bio je posjet vukovarskoj bolnici koja je itekako pretrpila u ratu, ali i spasila malo je reći puno života, a zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bolnicu su prvi put bombardirali 24.kolovoza 1991 godine. Do 20. studenoga 1991. godine u bolnici je već bilo zbrinuto 4000 ranjenika. Tada je na bolnicu svakodnevno padalo prosječno oko 700 granata. Liječnici i ostalo medicinsko osoblje je danonoćno radilo, bez dovoljno lijekova, sanitetskog i ostalog materijala, struje, hrane i vode, ali ih to nije spriječilo u spašavanju života svih životnih starosti, od novorođenog djeteta do starca. 

Nakon 20. studenoga 1991. godine iz bolnice je planski odvedeno 200 ranjenika, bolesnika, a među njima i 20 djelatnika bolnice, te pogubljeno na Ovčari. Ostali zaposlenici bolnice nesrpske nacionalnosti nakon tortura su prognani u slobodne dijelove Hrvatske. 12 zaposlenika bolnice poginulo je tijekom agresije na Vukovar, 20 zaposlenika ubijeno je nakon pada grada na Ovčari, a 4 je zatočeno nakon pada grada 
Bolnicu se može posjetiti te vidjeti otprilike kako je to izgledalo za vrijeme napada, u vrijeme rata kad su mnoge majke grcale suze za svoje sinove, mnoge žene za svoje muževe, braću, ne znajući uopće hoće li ih više vidjeti. 

U sklopu bolnice od 2006. godine nalazi se stalna muzejska izložba Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. koja je otvorena za posjetitelje.U dvorištu bolnice zaslugom Mladena Pavkovića postavljen je i Spomen križ – Da se ne zaboravi.

Mi smo je posjetili, vise u fotogaleriji.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *