Glas poduzetnika predstavio sedam novih zahtjeva Vladi

135

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, na svom je Facebooku objavio sedam novih zahtjeva. Oni žele, kako piše Bujas, da se tih sedam zahtjeva uvrste u planirani paket mjera u svibnju.

Dobro jutro, dragi ljudi…

Glasno ću razmišljati jutros, biti pozitivan i pokušati bar malo sanjati Hrvatsku 2.0… pravedniju, bogatiju, nekorumpiranu zemlju sretnih i zadovoljnih ljudi, koji rade ono što vole, slobodni i bez straha (od represije, inspektora, promjene zakona i pravila igre preko noći…).

Stoga za početak zamislimo sljedeće:

1. Da za svaki novi obrazac koji država propiše, bar jedan stari obrazac mora nestati

2. Da za svaki novi zakonski akt, bar jedan stari zakonski akt se briše

3. Da za svaku kunu novog poreza, nameta ili sličnog bar 1.05 kn starog mora otići

4. Da se na 10 novih radnih mjesta u javnoj upravi ili lokalnoj samoupravi, bar 11 MORA UGASITI, a ako ne znaš koja ćeš gasiti, ne možeš niti zapošljavati.

Da, sanjati smijemo, a UGP će uvijek nastojati, korak po korak, svaki od tih lijepih snova pretvoriti u stvarnost”, napisao je u uvodu.

Sedam glavnih zahtjeva

A onda je nabrojio zahtjeve svoje udruge.

“Startno tražimo u Svibanjskom (očekivanom) paketu Mjera sljedeće:

1) Ukidanje SVIH parafiskalnih nameta

2) Plaćanje PDV-a po naplati – trajna mjera, naime, ovo je sada samo privremena mjera do 20.06., te postoji opasnost da 20.06. krene naplata od strane Porezne Uprave PDV-a neovisno o tome da li ste PDV naplatili ili ne, i ovo može biti ogroman problem mnogima!

3) Moratorij na kredite i leasinge do 18 mjeseci uz minimalne (do 1%) kamate za grace period svim ugroženim poduzetnicima, obrtnicima i građanima

4) Ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera

5) Dostupnost tzv. COVID 19 kredita i malim iznajmljivačima kojima je isti nužan za preživljavanje do sljedeće sezone

6) Prestanak represije inspektora! Inspektorat mora biti savjetodavno tijelo, prvenstveno, pa tek onda represivno (ne samo represivno kao sada), s jasnim i nedvosmislenim “pravilima igre”, te za minorne greške ići startno samo s opomenom!

7) smanjivanje i reorganizacija Javne uprave i samouprave (do sada je nakon svake krize nabujala birokracija, to više neće proći!), kao i smanjivanje poreznog opterećenja i nameta!

Za kraj ovog optimističnog posta, dozvolite mi da vam svima zahvalim na podršci, svima vama koji ste se učlanili i na povjerenju, znate da mi idemo do kraja i da vas nećemo razočarati”, napisao je Bujas i dodao na kraju da ovo nije sprint nego maraton.

24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *