GLAZBA ZA DUŠU! Mladi dubrovački glazbenici s DSO-om i Tomislavom Fačinijem

244

Sljedeći koncert Jesenjeg glazbenog moskara održat će se u petak 6. listopada u atriju Kneževa dvora. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će maestro Tomislav Fačini, a kao solisti će nastupiti mladi dubrovački glazbenici: pijanistice Ivana Jelača i Stefani Grbić te trubač Ivan Medi. Početak koncerta je u 21 sat.

Na programu je glazba velikog W.A. Mozarta: Serenada br. 11 za puhače u Es duru K. 375 i Koncert za klavir i orkestar br. 24 u C molu K 491, djelo koje dubrovačka publika rijetko ima priliku čuti. Također, na programu je Koncert za klavir, trubu i gudače u c molu, op. 35 Dmitrija Šostakoviča.

Dubrovački simfonijski orkestar njeguje suradnju s mladim dubrovačkim glazbenicima te koristi priliku pokazati kako domaćoj pubici, tako i gostima, da Dubrovnik ima odlične mlade glazbenike. Ivana Jelača nastupila je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom prvi put 1998. godine i to upravo pod vodstvom Tomislava Fačinija. Nakon uspješno završene Muzičke akademije u Zagrebu, upisala je poslijediplomski studij specijalizacije na Akademiji za glasbo u Ljubljani, koji završava 2016. godine. Zanimajući se za kulturološki kontekst glazbe, pokrenula je udrugu Sve ostalo je glazba s ciljem promicanja izvedbenih umjetnosti s naglaskom na izvođenje klasične glazbe. Voditeljica je i koautorica edukativnog ciklusa pod nazivom Gioachinova kuharica kojemu je cilj edukacija novih naraštaja publike.

Pijanistica Stefani Grbić intenzivno surađuje s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Također redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica te je do sada nastupila u ciklusima Glazbene mladeži Ljubljane u dvorani Križanke, Hrvatski kulturni klub Švicarske u Badenu, na dodjeli nagrade Večernjakova domovnica u Bad Homburgu u Njemačkoj i brojnim drugim događanjima. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih ističe drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanje u Firenzi 2013. i Prešernovu nagradu 2010.

Trubač Ivan Medi još kao student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu počinje sudjelovati u radu Simfonijskog orkestra HRT-a. U 2016. godini, nakon uspješno položene audicije, postaje prvi trubač orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Bavi se i pedagoškim radom, te predaje trubu u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu.

Ulaznice za koncert su dostupne u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama te jedan sat prije početka koncerta. Broj za informacije i rezervacije je 417 110 ili 091 613 7314. Popusti za građane mogu se ostvariti isključivo na blagajni Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *