Glazbeni svijet i život Erika Satia u Čitaonici Narodne knjižnice

351

Projekt „Erik Satie, glazba za riječ i sliku“ predstavljen je dubrovačkoj publici u ponedjeljak, 6. studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige. Riječ je o glazbeno-vizualnom kolažu najpoznatijih klavirskih skladbi, ekscentričnih tekstova i duhovitih citata Erika Satiea  koji su praćeni projekcijom fotografija iz vremena skladatelja, njegovih originalnih ilustracija te ilustracija francuskog grafičara Charlesa Martina.  

Programom je  predstavljen glazbeni svijet i  život ovog originalnog i nekonvencionalnog skladatelja, ali i cijelo povijesno i umjetničko okruženje s prijelaza s 19. na 20. stoljeće. 

Autori koncepta i izvođači su pijanistica Danijela Petrić i Zdenko Niessner kao pripovjedač.  Programom su obuhvaćene kompozicije “Jack-in-the-Box” (Preludij), “Je te veux”, “Gymnopeide” te izvorni Satiev tekst “Jednostavno pitanje” i “Sportovi i zabave” – za klavir i pripovjedača. Ovaj projekt edukativnog je karaktera te je namijenjen mladima srednjoškolskog uzrasta s ciljem promicanja ozbiljne gazbe. Tijekom ponedjeljka 6. i utorka 7. studenoga održavat će se organizirane izvedbe za škole, dok je večernji nastup 6. studenoga bio za građanstvo. 

Projekt se ostvaruje uz potporu Grada Dubrovnika, a u suradnji udruge MALA OPERA, Francuske alijanse Dubrovnik i Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *