GUŽVA U ŠESNAESTERCU Krenula prava navala za dužnosti u HDZ-u; traže zajedništvo, a svi protiv svih

129

U četvrtak, 6. veljače, konačno je, nakon višemjesečnih nagađanja, odlučeno da HDZ i formalno kreće u unutarstranačke izbore. Tako će izbori za predsjednika stranke biti održani 15. ožujka, a drugi krug, ako će ga biti, planiran je za 22. ožujka. Kandidati potpise mogu skupljati od 10. do 28. veljače, a bit će potrebno skupiti 10.500 potpisa. Izbori će biti po principu jedan član – jedan glas i to prvi puta na taj način u HDZ-u, piše portal direktno.hr

Kandidati za potpredsjednika moraju skupiti nešto više od 6000 potpisa; nakon toga ide provjera, a kampanja traje od 2. ožujka do 15. ožujka, obznanio je pravila stranačkog procesa glavni tajnik stranke i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Upozorio je i kako su dogovorena pravila koja obuhvaćaju i članke Statuta koji pozivaju na fer i poštenu borbu kandidata te na čuvanje dostojanstva drugih kandidata.

”Ovo su izbori koji će donijeti puno strasti i emocija, ali svima u prvom planu trebaju biti interesi HDZ-a. Naravno da bi teške riječi loše utjecale na poziciju HDZ-a i rejting u javnosti pa vjerujem da će kandidati voditi računa o interesima stranke”, izjavio je odmah nakon objavljivanja odluke o izborima Jandroković.

Izjavio je i da će u Gradu Zagrebu biti 17 biračkih mjesta, dva u Splitu, dok će u svim ostalim gradovima i općinama biti po jedno biračko mjesto.

I tek što je to Jandroković izjavio, krenula je prava navala kandidatura za čelna mjesta u najvećoj hrvatskoj stranci, da bi početkom ovoga tjedna pale i žestoke riječi. No, krenimo redom.

Svi su samo čekali ”pucanj” za početak trke

Već prije dva tjedna, prvi su probili led bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji je s također bivšim kratkotrajnim ministrom vanjskih poslova i dugogodišnjim bliskim suradnikom Andreja Plenkovića, Davorom Stierom te gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom javno objavio svoje namjere.

Ta je trojka, uz detaljnu kritiku rada predsjednika Plenkovića i njegovih najužih suradnika, istaknula da je HDZ ”skrenuo ulijevo”, obrazlažući konkretnim primjerima svoje tvrdnje. Kovač je najavio ulazak u trku za predsjednika HDZ-a, a Stier i Penava za potpredsjednike, poduprijevši jedni druge, odlučni u tome da s predsjedničkog trona maknu Plenkovića, za kojega smatraju da je od HDZ-a napravio praktički liberalnu stranku, a ne demokršćansku, po vokaciji kojoj ona doista i pripada.

Plenković je prilično mirno i staloženo dočekao ove kandidature, ne odajući pretjerano zabrinutost, koju je, doduše i inače teško iščitati na njegovom uglavnom mirnom i pomalo ciničnom licu.

Cijeli članak pročitajte na portalu direktno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *