Haker objavio podatke 659.000 Hrvata s Facebooka: Kako ćete otkriti jesu li i vaši među njima?

834

Na jednom forumu objavljeni su telefonski brojevi i drugi osobni podaci čak 533 milijuna korisnika Facebooka. Radi se o korisnicima iz 106 zemalja među kojima je i Hrvatska i to podaci 659.115 korisnika iz naše zemlje.

Bussines Insider potvrdio je kako se radi o autentičnim podacima među kojima su imena, prezimena, lokacije, datumi rođenja, biografije, brojevi mobitelima i, u nekim slučajevima, e-mail adrese. Stručnjaci upozoravaju kako takvo curenje podataka najviše koristi kriminalcima za brojne prevare. Alon Gal, stručnjak za kibernetički kriminal, prvi je otkrio curenje podataka korisnika Facebooka još u siječnju kada je netko na forumu počeo oglašavati svoj program koji može otkriti brojeve telefona korisnika popularne društvene mreže. No, sada su svi podaci javno objavljeni i dostupni svima. Gal je poručio kako nema puno toga što Facebook trenutno može napraviti, no može obavijestiti svoje korisnike o tome što se dogodilo i upozoriti ih da ne nasjedaju na moguće prevare.

Vrijednost ovih podataka najčešće je u tome što ih cyberkriminalci koriste kao početnu točku u online prevarama i brojnim ilegalnim aktivnostima i često kruže online.

Nakon proboja i curenja podataka, kompanije bi trebale korisnike obavijestiti o tome, ali običan korisnik često ne zna kako vidjeti to ili ti podaci ne dođu najjednostavnije do njega.

Srećom, razni online servisi su velike baze podataka koje skladište informacije o probojima i mogu vam reći jesu li vaši podaci potencijalno ugroženi i trebate li možda promijeniti lozinku.

Stranica – Have I Been Pwned je postala jedno od glavnih mjesta na internetu koja čuvaju podatke o svim probojima podataka. Ovaj besplatni servis otkrit će jesu li vaši podaci izloženi u nekom napadu ili se našli u nekoj od kolekcija podataka koje se prodaju na dark webu – ‘tamnoj’ strani interneta.

IZVOR: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *