HNS-ovci se pobunili protiv grafita ‘HOS Za dom spremni’ u Mokošici

280

Dubrovački HNS reagirao je na HOS-ov grafit u Mokošici. U priopćenju kojeg su uputili, a kojeg prenosimo u cijelosti traže da se zabrani fašističko znakovlje na ulazu u Mokošicu.

– Pozdrav „Za dom spremni“ HNS-u nije prihvatljiv. Jednako kako nam nije prihvatljiv na ploči u Jasenovcu, isto tako nije prihvatljiv ni na ulazu u Mokošicu. Njemu nije mjesto ni na jednom zidu, ploči ili bilo kojoj javnoj površini u Dubrovniku i Hrvatskoj. Ne umanjujući ni na koji način veliki doprinos kojeg su pripadnici svih postrojba dali obrani našeg grada, a na čemu smo im svi zahvalni, postavlja se pitanje je li gradonačelnik Franković svjestan što je dozvolio da se iscrta na gradskoj površini?

Naime, upravo je on donio zaključak kojim je odobrava iscrtavanje grafita na zidu koji se nalazi na ulazu u gradsko naselje Mokošica.Iako se može postaviti pitanje primjerenosti ovakvog „uređivanja“ ulaza u ovo najmnogoljudnije dubrovačko naselje, nemamo ništa protiv iscrtavanja obilježja postrojbi koje su branile Dubrovnik, pa tako ni obilježja Hrvatskih obrambenih snaga, ali bez spornog natpisa. To je pitanje civilizacijskih normi i vrijednosti koje smo kao društvo dosegli. 

Žalosno je da u 2017. godini još uvijek moramo raspravljati o neprimjerenosti korištenja fašističkog znakovlja, ali uvjereni smo kako će ova Vlada stvoriti uvjete da Hrvatska napokon potpuno i nedvosmisleno odbaci bilo kakvu pojavu fašizma te njihovog znakovlja i pozdrava. HNS se zalaže za otvorenu i tolerantnu Hrvatsku, za zemlju čiji su građani izašli iz ideoloških rovova i u kojoj se ne raspravlja o podjelama, nego o ključnim egzistencijalnim pitanjima. Ujedno ističemo kako bi voljeli da se o načinu uređenja ulaza u Mokošicu prvo pitalo direktno njene stanovnike.

A kako je gradonačelnik Franković sam donio odluku da su ovi grafiti primjereniji ulasku u Mokošicu od veselih murala, od njega očekujemo da bar poštuje civilizacijske dosege i u 2017. godini zabrani znakovlje fašističke tvorevine koja je naš Grad predala u ruku svojim mecenama na čelu tadašnje Italije i Njemačke – stoji u priopćenju.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *