IZ PROGRAMA IGARA: Ne propustite premijeru dokumentarca o velikoj hrvatskoj opernoj divi

350

Projekcija dokumentarnog filma Ruža o velikoj hrvatskoj opernoj divi Ruži Pospiš Baldani u okviru popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se u srijedu, 26. srpnja s početkom u 21.30 sati u Ljetnom kinu Jadran, a ulaz je slobodan.

U produkciji Croatia filma, scenarist i redatelj dokumentarnog filma o velikoj hrvatskoj opernoj divi Ruži Pospiš Baldani je Jakov Sedlar, tekst je napisala Jagoda Martinčević, a interpretirao ga je Dragan Despot. U filmu, uz Ružu Pospiš Baldani sudjeluju i njeni profesori: Ankica Opolski, Marijan Zuber i Marija Borčić. Film daje kompletan presjek jedne od najsjajnijih hrvatskih opernih karijera uopće. To uključuje i niz originalnih snimki njezinih izvedbi od Zagreba, Varaždina, New Yorka, Munchena, Barcelone… s nizom svjetski slavnih partnera, pa sve do nastupa s njoj posebno dragim pl. Lovrom Matačićem na Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Hrvatska i svjetska operna primadona dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu nagrade “Milka Trnina”, “Vladimir Nazor”, “Orlando”, “Ivan Lukačić”, “Lovro pl. Matačić“, „Vijenac“ Marije Ružičke-Strozzi, „Zlatna lira“, te priznanje “Amici della Scala Lira d’Argento”. Za životno djelo nagrađena je nagradama “Vladimir Nazor”, “Hrvatsko glumište”, “Porin”, Grada Zagreba, Grada Varaždina, Varaždinske županije i Varaždinskih baroknih večeri. Nositeljica je odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Na besplatnu projekciju tridesetpetominutnog dokumentarnog filma Ruža koja će se održati u srijedu, 26. srpnja u Ljetnom kinu Jadran doći će osobno jedna od najvećih vokalnih umjetnica našega doba Ruža Pospiš Baldani, kojoj je ova večer posvećena i koja upravo danas slavi svoj 75. rođendan.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *