Izložba “Dim-priča o duhanu” u žitnici Rupe

30

Organizatori kažu kako je “Priča o duhanu” priča o biljci koju su istodobno nazivali kraljicom među biljkama, ali i đavoljom travom. U ovoj izložbi govorit ćemo o tim polovima u tumačenju duhana, ali ćemo i kroz mnogo malih priča publici približiti živote onih kojima je duhan bio egzistencija: od šamana koji su se trovali duhanom kako bi uspostavili kontakt sa svijetom duhova, preko dalmatinskih berača kojima je duhan značio kruh, do rovinjskih tabakina – žena koje su radom u duhanskoj industriji dobile priliku za emancipaciju.

Izložba “Dim – priča o duhanu” zagrebačkog Etnografskog muzeja realizirana je u razdoblju od 30. siječnja do 28. lipnja 2015. godine, te je do sada ostvarila četiri gostovanja diljem Hrvatske. Dubrovački muzeji je predstavljaju kao međumuzejsku suradnju dva etnografska muzeja, zagrebačkog i dubrovačkog. Izložba će biti otvorena 29.lipnja u žitnici Rupe u 20.30.

Autorica izložbe: Marija Živković, viša kustosica zagrebačkog Etnografskog muzeja
Likovno oblikovanje izložbe, vizualni identitet i grafika: Nika Pavlinek i Damir Prizmić.
Kustosica dubrovačke izložbe: Barbara Margaretić
Tehnički postav dubrovačke izložbe: Domagoj Kačan, restaurator Etnografskog muzeja u Zagrebu, Ivan Mladošić restaurator Dubrovačkih muzeja, uz potporu tehničke službe Dubrovačkih muzeja

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *