IZVANSEZONSKI CJENIK: Od sutra povoljnija cestarina i mostarina

250

Nakon sezonskih cijena koje su bile na snazi od 1. srpnja do 30. rujna i odnosile se na motocikle i osobna vozila (IA i I skupina), od 1. listopada (od ponoći sa subote na nedjelju) primjenjuju se vansezonske cijene cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta d.o.o.(HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ ) – priopćeno je iz HAC-a.U tom razdoblju su cijene bile povećane za 10 posto, pa je za cestarinu od Zagreba do Splita bilo potrebno izdvojiti 200 kuna. Od 1. listopada će cijena na toj relaciji biti 181 kunu.

Mostarina na Krčkom mostu po novom cjeniku pada s 39 na 35 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija ćete izdvojiti 20, umjesto dosadašnjih 22 kune.
Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine su iste cijele godine.

Sezonsko povećanje cestarine tijekom razdoblja pojačanog intenziteta prometa jedna je od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Modalitet sezonskih cijena za motocikle i osobna vozila uveden je po preporukama i smjernicama Svjetske banke.

– Primjenom ove mjere nije došlo do pada prometa na autocestama, već je u razdoblju za prvih 8 mjeseci ove godine broj vozila porastao za 5,58 %, a uslijed čega je i prihod od naplaćene cestarine povećan za 13,6 % u odnosu na prošlu godinu. Pozitivni rezultati navedenih mjera utječu na poboljšanje likvidnost društva i otplatu dijela kredita iz vlastitih sredstava, a samim time i razmjerno manje zaduživanje – stoji u izvješću HAC ONC-a, prenosi dalmacijaplus.hr

img 3213

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *