KAKO SPASITI ZDRAVSTVO? Kujundžić ima plan koji se neće svidjeti svima

338

Kako pronaći tri milijarde kuna i zdravstveni sustav održati stabilnim? Resorni ministar ima plan koji se neće svidjeti građanima.

“Svugdje po malo iz izvora koji ne ugrožavaju standard većine građana. Prevedeno, treba ga tražiti u prostoru onoga što šteti, a štete cigarete i alkohol. To su dva moguća izvora, a ostali izvori mogu biti telefoni, gorivo, imovni cenzus, može biti nešto i u dopunskom osiguranju”, kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva,.

Povećanje cijene dopunskog osiguranja sporno je mnogima. Ponajviše pacijentima.

“Interesantno je kako uvijek Vlada nađe rješenje kad treba naći sredstva, tj.novac za povećanje povlaštenih mirovina, plaća određenih službenika i to naravno da nije u redu. Jer upravo taj novac se mogao iskoristiti za zdravstvo, a ne da opet ide preko leđa pacijenata”, smatra Jasna Karačić, Udruga za promicanje prava pacijenata.
Udruga bolničkih liječnika smatra kako se treba napraviti određena računica i vidjeti gdje se može pronaći dodatni novac, piše dnevnik.hr

“U svakom slučaju bi prije htjeli da ministar proba sa iznalaženjem novca iz područja nekakvih luksuznih proizvoda kao što to rade zemlje EU- alkohol, slatkiši, cigarete, pa i na neki način telefonija, pa tek onda da se možda usmjeri na građane i na dopusnko zdravstveno osiguranje”, kaže Ada Barić Grgurević, Hubol.

Ministar se nada kako će za svoj plan postići nacionalni konsenzus. A to uključuje i oporbu.
Ministar zdravstva poručuje kako prvo namjerava krenuti s određenim porezima na luksuz, a tek onda povećanje cijene dopunskog osiguranja. “Mislim da većina Hrvata će prihvatiti ovaj prijedlog i da će prepoznati da je zdravlje važnije od toga malog otpora”, kaže Kujundžić.  Dodaje kako namjerava svoj plan realizirati u idućih 6 mjeseci, piše dnevnik.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *