Kao vremenska kapsula: Pod vodom stoji zaboravljeni grad

128

Kineski ‘lavlji grad’ dobio je ime po pet Lavljih planina između kojih je smješten, u jezeru Qiandao. Nekad Shi Cheng, bio je središte politike i ekonomije u istočnoj provinciji Zhejiang, 400 kilometara južno od Šangaja.

Često nazivan ‘Atlantidom istoka’, podvodni grad stoji zaboravljen 40 metara ispod vode, već 61 godinu.

Sagrađen je za vrijeme dinastije Han koja je u povijesti vladala Kinom. No, 1959. godine kineska vlada odlučila je da im je potrebna nova hidroelektrana pa su namjerno poplavili grad. Izgradnjom hidroelektrane, povijesna metropola polako se punila vodom, sve dok nije potpuno potonula pod tirkizno jezero Qiandao. Gotovo 300.000 ljudi preseljeno je zbog izgradnje.

Grad je ‘ponovno otkriven’ 2001. godine kada je kineska vlada organizirala ekspediciju kako bi vidjeli što je ostalo od izgubljene metropole. Interes i istraživanje za potopljenim gradom dodatno su se povećali 2011. godine, kada je kineski National geographic objavio nekoliko nikad viđenih fotografija i ilustracija.

Ekspedicijama i podvodnim fotografijama otkriveno je kako grad ima pet ulaznih vrata, za razliku  od tradicionalnih četiri. Ovu zagonetnu ‘vremensku kapsulu’ kako ju mnogi nazivaju, krasi Labirint bijelih hramova, spomen lukovi sa raznim skulpturama od lavova do feniksa, popločene ceste i kuće i povijesni natpisi, od kojih neki potiču još iz 1777. godine. 

Unatoč tome što je dugi niz godina pod vodom, Shicheng je ostao dobro očuvan. Voda ga štiti od vjetra, kiše i sunca, a gotovo svaka građevina je poputno netaknuta, uključujući drvene grede i stepenice. Danas se napredni ronioci mogu približiti ruševinama, a redovno rone u razdoblju od travnja do studenog. 

No, kineska Atlantida uskoro će postati poznata atrakcija, podvodni muzej dobro sačuvane arhitekture. Znanstvenici širom svijeta često ga posjećuju i dive mu se dok ronioci redovno rone u razdoblju od travnja do studenog. Kinezi su u međuvremenu napravili podmornicu za turiste koja može u obilazak povesti 48 posjetitelja 23 metara pod površinom vode.

IZVOR: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *