Katalonija proglasila neovisnost!

169

Katalonija je proglasila neovisnost od Španjolske, piše index.hr. Katalonski regionalni parlament tu je odluku donio danas popodne.

Katalonska vladajuća koalicija ‘Zajedno za Da’ i njen partner Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje u katalonskom parlamentu imaju 72 od 135 zastupnika i za danas su najavili proglašenje neovisnosti. 
To su i napravili. 

“Uspostavimo republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu”, navedeno je u tekstu prijedloga ovih stranaka.

Danas u 12 sati su stranke u katalonskom parlamentu počele su iznositi svoje prijedloge za rješenje krize u Španjolskoj. 
Oporbene stranke u katalonskom parlamentu u Barceloni, Narodna stranka i Građani, poručile su da neće glasovati o navedenom prijedlogu jer je protivan španjolskom ustavu i nezakonit.

Istovremeno u Madridu se danas održava sjednica španjolskog parlamenta, koji bi trebao odobriti izvanredne mjere u Kataloniji u skladu s člankom 155. ustava. Njima bi španjolska vlada preuzela upravljanje nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora. To uključuje uklanjanje aktualne katalonske vlade.
Mjere bi mogle stupiti na snagu predvečer ili u subotu, javlja index.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *