KOLUMNA DR. SANDI TEŠANOVIĆ: Kako prepoznati šećernu bolest?

724

Koliko je šećerna bolest značajna govore brojke same za sebe. Svaka osma soba u svijetu umire od šećerne bolesti, a što je još važnije svaka druga osoba koja živi, radi, hoda ulicama i našeg grada – ima šećernu bolest, a da i ne zna da za to!

Tu se krije najveća opasnost,jer asimptomatska bolest ostavlja tragove na svim krvnim žilama i živcima u organizmu i to  desetak godina prije pojave manifestne bolesti.
I uvijek se pitamo tko se treba brinuti?!

Evo par smjernica:

1. Pretilost

Jedan od glavnih rizika za dobivanje dijabetesa tipa 2  je upravo pretilost. Nažalost, broj ljudi sa prekomjernom tjelesnom težinom sve je veći. Pretilost sama za sebe predstavlja bolest i uzrok je niza drugih bolesti.Nemojte se zavaravati da bolest pogađa drugoga.Ona može pokucat i na vaša vrata.Zato nađite vremena za sebe i za kupovanje i pripremu zdrave hrane …jer kako je Hipokrat rekao-Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana!

2. Nedostatak fizičke aktivnosti

Koliko god je prehrana važna, kretanje je još važnije. Sjedilački način života, rad za kompjuterom ili višesatno sjedanje ispred televizora,dugi sati za volanom- ozbiljno štete zdravlju. Tjelesna neaktivnost ubrzava neželjeni porast tjelesne težine i svih komplikacija koje ona donosi, pa tako doprinosi bržem razvoju šećerne bolesti.

3. Neregulirani arterijski tlak i neregulirane masnoće u krvi

Visoki arterijski tlak često je povezan sa predijabetesom,  dijabetesom i prekomjernom tjelesnom težinom, a visoke vrijednosti kolesterola i triglicerida doprinose porastu rizika za razvoj šećerne bolesti tip 2 i isto tako eksponencijalno uvećavaju rizik svih komplikacija šećerne bolesti. Zato svakako provjerite vrijednost glukoze u plazmi natašte i nakon obroka 2- 3sata…

4. Gestacijski dijabetes
Ukoliko ste imali gestacijski dijabetes ( dijabetes u trudnoći), a njega je sve više, pod velikim ste rizikom za oboljevanje od šećerne bolesti u kasnijem životu. Preporuča se, kod tih žena, svako par godina napraviti OGTT-test opterećenja glukozom kako bi se bolest ulovila u samom začetku, jer je time i prognoza puno bolja.

5. Nasljeđe

Nasljeđe ima veliku ulogu u nastajanju šećerne bolesti. Povećan rizik dobijanja dijabetesa tipa 2 imaju osobe koje u užoj obitelji imaju člana koji već boluje od dijabetesa. Za napomenuti je da genetiku moramo poštovati , ona je takva kakava jest i ne možemo je mijenjati, ali i svim ovim prethodnim uputama možemo -spriječiti ili barem odgoditi pojavu manifestne bolesti.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *