KOLUMNA: Dr. Sandi Tešanović o blagdanskom prejedanju

777

Svake godine u prosincu svi ljudi-mladi,stari,u selu,u gradu…živnu! Priprema se kuća za Blagdane, drušvo se na poslu veseli,kupuju se regali,kupuje se mnoštvo hrane i prave čarolije na stolu za nas, naše ukućane i prijatelje….uživa se..

Lijepo je to vrijeme i svi se veselimo….bogatstvu okusa hrane i kapljice i dobrog društva.
Ali sjetite se teške brige samo par dana nakon toga:Kako skinut ova kila sto sam za Božić dobio??!! Sto mi je ovo trebalo!?Ne mogu više  gaće i kotulu zakopčat!!….

Osnovni pokretači za unos hrane su glad i apetit, ali u ovim blagdanskim  danima i snažno djelovanje kulturnih,društvenih  i lokalnih čimbenika.

Debljina je rezultat dugotrajne neravnoteže između unosa energije putem hrane i pića i njezine potrošnje u metaboličkim procesima i u tjelesnoj aktivnosti. Višak energije pohranjuje se u masno tkivo i odgovoran je za prekomjernu tjelesnu masu.Zanimljivo je da se porast tjelesne mase nakon prejedanja znatno razlikuje među pojedincima i varira i do 4 puta. Razlozi su različiti.

Prvi je neumjerenost i neodgovarajuća procjena individualnih potreba što rezultira energetskim viškom. Osim toga, razlike u probavi i apsorpciji kod različitih ljudi mogu utjecati na količinu energije iz hrane dostupne za biološke procese u organizmu. 

Zanimljivo je da je količina bjelančevina u organizmu važna odrednica, jer povećava utrošak energije po kilogramu dobijene tjelesne mase. Ono što uvelike utječe na energetsku ravnotežu je tjelesna aktivnost, osobni psihološki profil, biološki čimbenici.

O tim čimbenicima i vrstama hrane koja deblja i ne deblja za nekoliko dana…
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *