KORONA VIRUS / FRANKOVIĆ: Procjena je da ćemo u prvih šest mjeseci izgubiti 30 milijuna kuna

139

Danas se u gradskoj Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održala  konferencija za medije na temu “Utjecaj korona virusa na dubrovački turizam”.

Konferenciju je održao gradonačelnik Mato Franković uz direktoricu Turističke zajednice Grada Dubrovnika Anu Hrnić i člana Turističkog vijeća Stanka Ljubića.

Procjena je da ćemo u prvih šest mjeseci kao institucija izgubiti 30 milijuna kuna koji ćemo pokriti reblansom proračuna, kazao je gradonačelnik, naglasivši kako se situaciji treba prilagodit.

Nakon lipnja ponovno ćemo sagledat situaciju i shodno njoj će se donosit daljnje odluke po pitanju uvođenja financijske stabilnosti u javni sektor, poput intenziteta radova, ušteda. Dubrovnik je jedan od gradova koji će najznačajnije biti pogođeni nastalom situacijom oko korona virusa jer 35 posto prihoda u Dubrovniku dolazi iz turističkog sektora – rekao je Franković. Također je naglasio kako je Grad speman pomoći ugostiteljima oko smanjenja najma javnih povšrina, zaustavljanja na Pilama, itd., ali to će se tek u lipnju razmatrati.

Za sada sama sezona nije upitna, ali za 80 posto se smanjio interes na web stranice booking providera. 

Direktorica TZ-a Ana Hrnić kazala je da ako se već ovo imalo dogodit, onda bolje da se dogodilo sad, nego u srcu sezone. Otkazane su neke konferencije, odgađaju se veći skupovi, ali zasad nema otkazivanja u glavnoj sezoni- – istaknula je Ana Hrnić.

Član Turističkog vijeća i dugogodišnji turistički djelatnik Stanko Ljubić naglasio je kako je sad važno pratiti situaciju, normalno funkcionirati ali i štedjeti.

Trenutno je booking dnevno lošiji 45 posto nego prošle godine u ovo vrijeme, istaknuvši kako nas očekuje 30 do 40 posto lošija sezona, ali se nada da neće doći do otkaza ljudima koji rade u turizmu.

Danas je održan i sastanak gradonačelnika Mata Frankovića s pročelnicima upravnih odjela, strukovnih udruženja povezanih s turizmom.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *