Kujundžić o ‘porezu na luksuz’: Većina njih ionako radi štetu za zdravlje

457

Računica ministra zdravstva Milana Kujundžića o namicanju dodatne tri milijarde kuna za zdravstveni proračun dovršena je. Točno toliko na godišnjoj se razini, kaže, može prikupiti iz tzv. poreza na luksuz ili dodatnog oporezivanja cigareta, alkohola, igara na sreću, telefona…

Dopunsko zdravstveno osiguranje do daljnjeg se, otkriva ministar, neće dirati. S ciljem neophodne financijske stabilizacije sustava, razmišlja zato o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje a planira redukciju prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inozemstvu.

“Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde”, rekao je Kujundžić.

Skuplje dopunsko osiguranje, imovinski cenzus i druge planirane mjere ostaju oblici koje treba eventualno razmatrati, ako ne bude dovoljno, istaknuo je ministar. ” Ovo o čemu govorim najmanje je osjetljivo za standard. Da li ću kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpjeti, kao ni ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka”, rekao je Kujundžić.

Upitan koliko će zbog toga rasti cijene cigareta, alkohola, telefonskih računa, Kujundžić je istaknuo da izračuni postoje. “Mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak”, rekao je Kujundžić.

Primjena dodatnog poreza ne može proći bez suglasja u Saboru. “Vjerujem da će ljudi neovisno o stranačkoj pripadnosti, o tome tko je na vlasti, a tko u oporbi, to razumjeti”, rekao je ministar za Novi list.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *