„Lipo cviće uokolo Cvita Mediterana“: Otvorena izložba fotografija dalmatinskih biljnih vrsta

746

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik danas je otvorena gostujuća izložba Prirodoslovnog muzeja Split „Lipo cviće uokolo Cvita Mediterana“. Autori izložbe su Nediljko Ževrnja i Dalibor Vladović. Riječ je o fotografijama endemične flore srednje Dalmacije, tj. bliže okolice Splita: od otoka Čiova, preko Kozjaka i Svilaje do kanjona rijeke Cetine.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Ana Kuzman, rekla je kako je došlo do suradnje dvaju muzeja, te najavila i nove izložbe. 

– Na ideju smo došli zahvaljujući suradnji od 2012. godine kada je u našem Muzeju gostovala izložba Prirodoslovnog muzeja Split, potom je jedna naša izložba gostovala u Splitu. Tako smo odlučili svake tri godine imati gostovanje. Inače, ova izložba je tek prva u nizu od tri koje ćemo ugostiti ove godine. Sljedeća izložba Prirodoslovnog muzeja Split će biti na proljeće, također fotografija na temu orhideja, a koncem godine bit će još jedna o ribolovnim i morskim alatima u Hrvata – kazala je Kuzman.

Ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Split Nediljko Ževrnja, autor je izložbe zajedno s kolegom Daliborom Vladovićem.

– Veći dio ove izložbe otvoren je 2005. godine, tada za 1700. godina grada Splita. Htjeli smo povezati Split i Dubrovnik, izložba se može proširiti i na cijelu Dalmaciju. Naglasili smo područje Splita, ali i ono što oko Splita ima, radi se o endemičnom ili zaštićenom bilju. Ljudi koji se nađu u prirodi će neke od ovih vrsta vidjeti, a neke su skrivene. Ovo je rezultat terenskih istraživanja koje radimo. Nisu to posuđene fotografije, niti iz literature, na terenu se odradi fotodokumentacija i onda se skupljaju informacije – istaknuo je Ževrnja.  

Izloženo je ukupno 38 fotografija biljnih vrsta za koje autori izložbe navode: „Tu „lipotu“ možete dotaknuti na planinama: Kozajku, Mosoru, Biokovu, Svilaji, Kamešnici i Dinari. Pratiti će vas ta „lipota“ na otocima, sve do onih udaljenih: Jabuke, Palagruže, Brusnika… Sresti ćete je u blizini ušća Jadra, Žrnovnice i u kanjonu Cetine. Ako se nađete na golom kamenu, kamenjarskom pašnjaku, garigu, makiji ili šumi, dobro „otvorite“ oči i pogledajte boje prirode.“
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *