NAJAVA LOKALNE AKADEMIJE POLITIČKOG RAZVOJA DUBROVNIK

320

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, u suradnji s Akademijom za politički razvoj (APR) i Udrugom gradova je na konferenciji za tisk održanoj danas u Centru za mlade Dubrovnik  najavila  Lokalnu akademiju za politički razvoj (LAPR) – edukativni program koji potiče razvoj, dijalog i umrežavanje dionika u lokalnim sredinama.  Program se održava u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik od 23. do 25. listopada 2020., a namijenjen je lokalnim akterima uprave, medija, civilnoga društva, znanstvene zajednice i poduzetništva iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Svi polaznici sudjelovat će u tri modula koji će biti sastavljeni od predavanja, radionica i panel diskusija s temama iz područja transparentnosti, decentralizacije i participacije građana u političkim procesima, zelene ekonomije i održivog razvoja, kulture dijaloga te stvaranja javnih politika u lokalnoj zajednici. Predavači i panelisti bit će priznati profesionalci i stručnjaci s nacionalne i lokalne razine.

Lokalni APR u Dubrovniku dio je projekta „LAPR – Lokalni programi APR-a“ te stiže u Dubrovnik na inicijativu Udruge Bonsai koja dugi niz godina promovira i razvija volonterstvo, aktivno građanstvo i kulturu dijaloga. 

Ivan Matić, predsjednik Udruge Bonsai istaknuo je na konferenciji jedan od problema koji lako  možemo detektirati u  suvremenom društvu: „Ne postoje debate, nego ne komuniciranje i uvjeravanje drugih kako smo mi u pravu. Mislim da su upravo zato ovakvi programi kao što je Lokalna akademija političkog razvoja potrebni jer promoviraju kulturu dijaloga, što je srž programa akademije.“

Anja Marković dotakla se strateškog usmjerenja Bonsaija u pravcu aktivnog uključivanja mladih u društveni život naglašavajući: „Kad pričamo da želimo aktivne mlade dužni smo si postaviti pitanje, kao društvo, da li to kvalitetno omogućujemo. Stvaramo li dovoljno prilike? Kroz ovu edukaciju i umrežavanje, vježbanje diskusije, to nam je svakako cilj.“

Dr. sc. Stjepan Srhoj sa Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku kao jedan od panelista na konferenciji će govoriti o donošenju javnih politika temeljem dokaza. „Raspravljat ćemo o tome što su to javne politike, što su to dokazi, kako oni mogu unaprijedit javne politike da bi kao društvo mogli od toga najviše dobiti.“ – kazao je.

Izvršni direktor Akademije za politički razvoj napomenuo je kako je također cilj kroz akademiju aktivirati lokalne alumnije te potaknuti njihov angažman na području u kojem žive, kako bi oni pridonijeli razvoju lokalnih zajednica. „Nadamo se da će ova lokalna akadmeija okupljajući sudionike iz cijele županije pomoći da se neke teme više otvore te da se neke promjene pokrenu, barem na mikro razini.“ – poručio je Suljičić.

Za kraj ističemo kako se na lokalnu akademiju upisao 21 polaznik od kojih je 9 sa van grada Dubrovnika a lokacija održavanja je iz Centra za mlade Dubrovnik prebačena u prostore Poslijediplomskog središta Dubrovnik zbog poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera uz informiranje i suglasnost regionalnog stožera Civilne zaštite.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *