NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Cijena stanova u Dubrovniku vrtoglavo raste

372

Cijene stanova u Hrvatskoj u prošloj godini rasle su za 4,18 posto dok su kuće u prosjeku poskupile za 1,5 posto, pokazuje istraživanje Njuškala provedeno na uzorku od 150 tisuća nekretnina.

Najsnažniji rast cijena bio je u Dubrovniku, gdje je prosječna cijena kvadrata stana dosegnula 3362 eura i za 17,4 posto je viša u odnosu na isti period prošle godine. Slijede Pula i Split s rastom cijene kvadrata od 11,1 posto, odnosno 9,3 posto.

S druge strane, najveći pad cijena (-5,4 posto) zabilježen je u Slavonskom Brodu, gdje cijena kvadrata stana iznosi 791 euro. Osim u Slavonskom Brodu, stanovi su lani pojeftinili u Čakovcu i Osijeku.

U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1789 eura i za čak osam posto je viša u odnosu na 12 mjeseci ranije. Dok je u Zagrebu, kao i u gradovima uz obalu, prisutan ubrzani rast cijena kvadrata stanova, u ostalim dijelovima Hrvatske cijene pretežno stagniraju ili padaju.

U Zagrebu su prosječne cijene još uvijek 3,8 posto niže u odnosu na 2011. godinu, dok su u gradovima poput Splita, Pule, Varaždina i Zadra više u usporedbi s cijenama iz 2011. godine.

Primjerice, u Splitu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2550 eura i za sedam posto je viša u odnosu na 2011. godinu, a za devet posto u odnosu na lanjsku godinu.

U usporedbi sa Zagrebom, cijene stanova u susjednim gradovima su znatno niže. Tako, primjerice, prosječna cijena po kvadratu stana u Zaprešiću iznosi 1141 euro i niža je za gotovo 37 posto u odnosu na Zagreb. U Velikoj Gorici cijene kvadrata stanova prosječno iznose 1173 eura i za čak 34 posto niže su u odnosu na Zagreb. Gledamo li pak pedesetak kilometara udaljen Sisak, cijena kvadrata iznosi 764 eura. Tako za jedan kvadrat stana u Zagrebu u Sisku možete kupiti gotovo dva i pol kvadrata.

No pogledamo li Zagreb detaljnije po određenim kvartovima, prosječne cijene variraju od 800 eura za kvadrat stana u Kozari putovima pa do čak 2807 eura za kvadrat stana na Tuškancu. U samom centru Zagreba prosječne cijene stanova iznose 2316 eura i za 12 posto su više u odnosu na isto razdoblje lani.

Iako postoje dijelovi Zagreba, kao što su Tuškanac, Kaptol, Pantovčak i susjedni, gdje su kvadrati kuća skuplji od kvadrata stanova, prosječno je kvadrat kuće u Zagrebu povoljniji za 30 posto.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *