Nautičari prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju

407

Kao i na cjelokupni turistički sektor u Republici Hrvatskoj i na nautiku je utjecala kriza prouzrokovana koronavirusom. Međutim, pad broja dolazaka u nautičkom turizmu je manji nego u ostalim turističkim segmentima a ono što je još značajnije jest da se broj dolazaka sve više povećava kako se približava „špica“ turističke sezone.

Temeljem statističkih podataka iz sustava eNautika, koje vodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, pokazatelji za prvi šest mjeseci ove godine govore kako je nautički sektor u ovom trenutku jedan od najjačih turističkih aduta Hrvatske.

Podaci govore kako u prvoj polovici ove godine bilježimo pad broja dolazaka stranih jahti i brodica za 42% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  Iako je ovo značajan pad broja dolazaka  u odnosu na prošlu godinu, on se smanjuje iz mjeseca u mjesec što ukazuje da bi konačni rezultati za nautički sektor mogli biti puno bolji nego što se previđalo u trenutku izbijanja pandemije. Tome u prilog idu i podaci za mjesec lipanj u kojem je zabilježeno 10.821 dolazak što je samo 21,45% manje nego u lipnju prošle godine kada je evidentirano 13.776 dolazaka. 

Važno je istaknuti i kako zabilježen značajan broj dolazaka velikih i mega jahti čiji su vlasnici prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju. Tako je broj dolazaka jahti duljih od 20 metara u prvoj polovici ove godine manji za 23,4% u odnosu na prošlu godinu (428 dolazaka u 2020. u odnosu na 559 u 2019. godini), dok su dolasci za mjesec lipanj identični kao i u lipnju 2019. godine kada je također došlo 219 jahti.

Podaci o dolascima stranih i domaćih gostiju na jahte i brodice koje se iznajmljuju, kao i na male brodove za višednevna kružna putovanja pokazuju da je ovaj način korištenja godišnjeg odmora izabralo ukupno 43.250 gostiju što iznosi 20,67% od broja dolazaka u istom periodu prošle godine kada je evidentirano 209.206 dolazaka. 

Najveći udio u ovom ukupnom padu čini pad dolazaka gostiju koji su svoj odmor provodili na malim brodovima za kružna putovanja jer se tu u odnosu na prošlu godinu bilježi pad od 98,2%, odnosno oko 30.000 dolazaka manje. Kako je najveći broj gostiju na ovim brodovima dolazio iz prekooceanskih destinacija koristeći isključivo avionski prijevoz, sasvim je razumljiv ovakav pad.  

Nakon postepenog otvaranja državnih granica za strane državljane evidentan je značajniji broj dolazaka gostiju na jahtama i brodicama koje se iznajmljuju bez posade (tzv. bareboat charter) čije se povećanje na tjednoj razini bilježi za cca. 10.000 dolazaka.

eNautika – Sustav koji bi trebao olakšati i ubrzati procese prijava nautičara

Kako bi u ovim izazovnim vremenima stranim vlasnicima jahti i brodica olakšali boravak u Republici Hrvatskoj i uštedili im dragocjeno vrijeme njihova odmora, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u suradnji s Ministarstvom uprave i Financijskom agencijom unaprijedilo svoje elektronske usluge unutar sustava eNautika.

Tako je ove godine sustav eNautika kao prvi sustav u državi integriran sa sustavom ePristojbi čime je omogućeno online plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja. Na taj način vlasnici stranih jahti i brodica mogu samostalno od kuće ishoditi tzv. „vinjete“  kako bi u lučkim kapetanijama i ispostavama lučkih kapetanija platili pristojbu za plovidbu hrvatskim morem. Ovakvo kartično plaćanje omogućava provedbu usluge u samo nekoliko minuta nakon čega korisnik može odmah  preuzeti elektronički potpisanu i ovjerenu potvrdu o uplati naknada za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice, tzv. e-Vinjetu.

Za sada ovu uslugu mogu koristiti državljani sedam država članica EU (Italija, Španjolska, Slovačka, Belgija, Latvija, Estonija i Luxemburg) koji su preko vlastitih nacionalnih sustava povezani sa  platformom e-Građani koja trenutno broji preko milijun korisnika. S obzirom da su u tijeku postupci povezivanja i s nekim drugim državama članicama Europske unije očekuje se kako će ovu uslugu uskoro koristiti još više stranih nautičara.

Uvođenje ovakvih usluga predstavlja nastavak procesa digitalizacije u pomorskom sektoru koji Ministarstvo provodi niz godina. Uz eNautiku, hrvatskim i stranim građanima dostupne su i različite mogućnosti unutar elektronskih usluga poput ePlovilo i ePomorac. 

Osim razvoja navedenih elektronskih usluga, kao ključni element digitalizacije pomorske uprave potrebno je posebno istaknuti uvođenje centraliziranog elektronskog Upisnika brodova koji je u punoj primjeni od 1. veljače 2020. godine. Iako se radi o vrlo kratkom periodu primjene unutar kojeg su lučke kapetanije i ispostave obavljale poslove u posebnom režimu rada sukladno epidemiološkim preporukama, statistički pokazatelji pokazuju značajno skraćivanje vremenskog perioda upisa plovnih objekata. Tako je postupak upisa i brisanja jahti s prosječno 42 dana u 2019. godini skraćen na 17 dana, a izdavanje isprava i dokumenta za brodice je skraćeno s 13 dana na prosječno samo 2 dana. Uzimajući u obzir da su u tijeku integracije s ostalim nadležnim tijelima, u narednom razdoblju se očekuje daljnje skraćivanje svih postupaka upisa i njihovo prosječno rješavanje tijekom 72 sata od trenutka podnošenje potpunog zahtjeva, poručuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

IZVOR: morski.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *