NE PROPUSTITE TRIBINU! ‘Vršnjačko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama’ na Sveučilištu u Dubrovniku

259

Povodom Svjetskog dana djece održat će se javna tribina “Vršnjačko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama”! Na tribini će govoriti djelatnici policije, Centra za socijalnu skrb te kao gošća uvažena stručnjakinja prof. dr. Vesna Bilić sa Sveučilišta u Zagrebu, koja je upravo izdala knjigu “Nasilje među vršnjacima”, za koji je recenziju pisala Gordana Buljan-Flander!

Cilj ovog izlaganja je pridonijeti boljem razumijevanju fenomena vršnjačkog nasilja koje egzistira među djecom i adolescentima u školama diljem svijeta, a u novije vrijeme sve više u virtualnom prostoru. Stoga će se analizirati oblici i obilježja:

▪ klasičnog nasilja (fizičkog, verbalnog, spolnog, relacijskog, materijalnog i kulturnog);

▪ elektroničkog nasilja (vrijeđanja porukama, elektroničkog uznemiravanja, ogovaranja i klevetanja, krađe digitalnog identiteta, razotkrivanja i obmanjivanja, isključivanja, sekstiranja i videosnimanja napada). 

 Potom će se obrazložiti čimbenici rizika i zaštite koji su relevantni za vršnjačko nasilje: 

▪ individualni▪ obiteljski (s osobitim naglaskom na odnose u obitelji i socioekonomske nejednakosti uključujući fenomen „lidlića“)

▪ školski▪

čimbenici na makrorazini (kultura, mediji i sl.). 

Na kraju će se ukazati na kratkoročne i dugoročne posljedice (depresivnost, anksioznost, suicidalnost, osobito cyberbullicide, sklonost samoranjavanju, uključivanje u različite neprihvatljive oblike ponašanja i sl.)

U školama se često može čuti misao ako ne iziđemo na kraj s nasiljem, moglo bi nam se dogoditi da nasilje iziđe na kraj s nama. Iako zvuči kao fraza, treba je krajnje ozbiljno shvatiti i poduzeti određene preventivne aktivnosti u svrhu sprječavanjaovog problema.

Navedena tribina će se održati 20.11. na Svjetski dan djece u 17 sati na Sveučilistu u Dubrovniku na adresi Ćira Carića.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *