NOSTALGIČNA VEČER: Dvostruka projekcija serijala ‘Storije o neponovljivima’ Vedrana Benića

281

Premijerna projekcija HTV-ove dokumentarne serije Storije o neponovljivima – o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima autora Vedrana Benića, privukla je sinoć, 18. kolovoza mnogobrojnu festivalsku publiku u Ljetno kino Jadran te je zbog velikog interesa odmah po završetku premijernog prikazivanja, održana još jedna dodatna projekcija pred prepunim gledalištem. 

 Dokumentarna serija „Storije o neponovljivima“ u sedam se polusatnih nastavaka bavi do sada na ovaj način neobrađenom temom dubrovačkih oriđinala, boema i osobenjaka, odnosno vlastitih unikata kako ih je u pjesmi „Balada neponovljivijeh“ nazvao Luko Paljetak. Festivalska publika sinoć je imala priliku vidjeti prvi i zadnji nastavak serijala. Naizgled marginalna tema, no posebice u mediteranskim gradovima takvi su likovi bili, svaki u svoje vrijeme, važan dio gradske svakodnevice. U Dubrovniku još i više, tako da je odlazak svakog od njih redovito bio popraćen napisima in memoriam u gradskom tisku, a 1925/26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom „Galerija dubrovačkijeh oriđinala“. Priče o njima u Dubrovniku se, kao gradske legende, prenose s naraštaja na naraštaj.

Scenarist, narator i urednik ove dokumentarne serije je Vedran Benić, a redatelj je Lukša Benić. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, a izvršna producentica serije je Marija Kosor. Serija je snimljena u produkciji HRT centra Dubrovnik za Odjel Dokumentarne produkcije HRT-a. Autor originalne glazbe za dokumentarac u nastavcima je Vicko Dragojević, voditelj dubrovačke klape Kaše koja je pjesmom festivalskoj publici uljepšala ovu pravu dubrovačku festivalsku večer u Ljetnom kinu Jadran. Okupljeni su s oduševljenjem popratili projekcije, a s radošću su primili i obavijest o prikazivanjima Storija na prvom programu Hrvatske radiotelevizije ove jeseni.

Svi zainteresirani Benićevu će dokumentarnu seriju Storije o neponovljivima moći pratiti na Prvom programu HTV-a četvrtkom u 21 sat, od 26. listopada do 7. prosinca.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *