Nova izložba u žitnici „Rupe“ : Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri

421

Izložba Baron Gautsch – prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri (1914. – 2014.) bit će otvorena u žitnici „Rupe“ u srijedu, 18. listopada u 19 sati. Riječ je o petoj izložbi koju su Dubrovački muzeji ugostili ove godine u sklopu međumuzejske razmjene, čija je autorica Katarina Pocedić, viša kustosica iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Izložba je najprije bila postavljena postavljena u izložbenim prostorima matičnog muzeja na Kaštelu u kolovozu 2014., u sklopu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, ujedno i 100. godišnjice potonuća austrougarskoga putničkog parobroda Baron Gautsch.

Predstavljen je izbor od 111 predmeta, većinom izronjenih sa zaštićenog podmorskog lokaliteta Baron Gautsch. Osim nekoliko cjelina koje obuhvaćaju dio o povijesti parobrodarskog društva Austrijski Lloyd, osnovne i tehničke informacije o parobrodu, posadi i putničkoj liniji, na izložbi se predstavljaju i podaci o tragediji parobroda i žrtvama brodoloma, događajima nakon tragedije i naposljetku dio o pronalasku olupine i zaštiti podmorskoga lokaliteta Baron Gautsch.

Kustos dubrovačke izložbe je Đivo Bašić, muzejskih savjetnik dubrovačkoga Pomorskoga muzeja, a izložba će ostati otvorena do 20. studenoga 2017.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *