NA RADOST VOZAČA: Od Nove godine jeftiniji novi i rabljeni automobili

416

Nekoliko mjera koje je donijela Vlada Andreja Plenkovića, usmjerenih na smanjenje golemih nameta koji se plaćaju na kupnju i korištenje automobila, konačno će u idućoj godini dovesti do pojeftinjenja novih i rabljenih vozila.

U prosjeku oko 50 posto smanjit će se namet koji se plaća na prijenos rabljenih motornih vozila, oko 30 posto smanjit će se trošarine na nova i rabljena vozila, a poduzetnici će moći odbiti 50 posto PDV-a na kupnju automobila i troškove vezane za njihovo korištenje. Najveću uštedu ostvarit će kupci rabljenih vozila, piše tportal.

Oni će umjesto pet posto poreza na vrijednost vozila prilikom prijenosa plaćati znatno nižu upravnu pristojbu, koja će se obračunavati na temelju starosti vozila i snage motora.
Prema uredbi o tarifama, vozila su svrstana u 12 razreda, a pristojba se računa tako da se snaga motora u kilovatima množi s koeficijentom koji je vezan za godinu proizvodnje. Najveći koeficijent (50) imaju najmlađi polovni automobili do godine starosti, a najmanji (1) automobili stariji od 20 godina. Primjerice, za automobil snage motora 60 kilovata star 10 godina plaća se pristojba od 900 kuna. U prosjeku, ušteda iznosi 50 posto, ali ovisno o tipu automobila, starosti i snazi motora, raspon se kreće od 10 do 70 posto.

Na primjeru najprodavanijih tipova automobila izračunali smo koliko će uštedjeti kupci rabljenih automobila prilikom prijenosa vlasništva. Izračun pokazuje da će se na kupnji rabljenog Golfa, Ford Focusa i Renault Clija, ovisno o godištu, uštedjeti između 500 i 3080 kuna. Može se uočiti da uštedu veću od 50 posto ostvaruju kupci starijih modela sa slabijim motorima dok je kod novijih tipova automobila ušteda ispod 50 posto.

Značajnije uštede mogu očekivati i kupci luksuznih automobila, osobito onih sa slabijim motorima, dok će najmanje uštedjeti kupci starijih polovnih automobila sa snažnim motorima. Međutim najbolje će proći kupci električnih automobila i oldtajmera (automobila starijih od 30 godina) jer su ta vozila oslobođena plaćanja upravne pristojbe. Niže tarife za trošarine na kupnju novih i rabljenih automobila Vlada će objaviti ovoga tjedna, a prema neslužbenim najavama, trošarine bi trebale pojeftiniti oko 30 posto.

Na nižim trošarinama najviše bi trebali profitirati kupci automobila niže i srednje klase do 150.000 kuna, najdostupniji većini građana. Tablice prema kojima će se računati trošarine još se izrađuju pa nije moguće izračunati konkretne uštede za pojedine modele, ali okvirni izračun pokazuje da će kupci najpopularnijih modela uštedjeti između 2000 i 3000 kuna. Što se tiče poreznih olakšica za poduzetnike, one su uvedene prije godinu dana Marićevom poreznom reformom, ali stupanje na snagu odgođeno je do početka 2018. Podsjetimo, riječ je o odbitku polovice PDV-a pri kupnji automobila, što će značajno pojeftiniti nabavku službenih vozila, piše tportal.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *