OD UTORKA SE PRIJAVITE ZA NACIONALNU MIROVINU: Evo kako do 800 državnih kuna

335

Od iduće godine Hrvatska kreće s isplatom nacionalnih mirovina, a prva mirovina će na račun građana koji su ostvarili pravo na nju “sjesti” u veljači 2021. Za provedbu novog zakona upravo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) postaje glavna državna institucija, a idući tjedan počinje najvažniji korak.

Zamjenik ravnatelja HZMO-a, Ivo Bulaja, pozvao je sve koji imaju pravo na isplatu nacionalnih mirovina da se jave od utorka 15. prosinca. Toga dana počinje zaprimanje zahtjeva za priznanje prava na nacionalnu naknadu za umirovljenike, piše Večernji list.

Tko sve može ostvariti pravo na nacionalnu mirovinu?

Starije osobe moći će zahtjeve predati osobno u mirovinskom uredu prema prebivalištu, elektronički u sustavu e-Građani ili preporučeno poštom. Očekivanja su da će pravo na 800 kuna nacionalne mirovine ostvariti oko 20.000 građana starijih od 65 godina, većinom žena, koje imaju manje od 15 godina radnog staža ili ga pak nemaju opće te nisu stekle po nekoj drugoj osnovi pravo na mirovinu.

Hrvatski državljani, stariji od 65 godina koji žive u Hrvatskoj najmanje 20 godina mogu ostvariti pravo na nacionalnu mirovinu. Državljanstvo i prebivalište dva su osnovna uvjeta, no moraju biti ispunjeni i drugi uvjeti propisani zakonom, ističe HZMO. Jedan od njih odnosi se na prihod osobe koja traži nacionalnu mirovinu jer on, skupa s prihodima članova kućanstva, ne smije prijeći 800 kuna mjesečno po članu kućanstva.

Oni koji primaju socijalnu pomoć, ali i oni s mjestom u domu nemaju pravo na ovu mirovinu

Ako dvije osobe skupa raspolažu s manje od 1.500 kuna tada osoba bez mirovine stječe pravo na isplatu, a ako raspolažu s 1.700 kuna ili više, onda će se morati dalje snalaziti s time što imaju, piše Večernji list. Što se tiče socijalne pomoći, primatelj nacionalne mirovine ju ne smije primati te će mu isplata biti uskraćena i ako je dobio smještaj u domu za umirovljenike. Isto tako, 800 kuna nacionalne mirovine neće dobiti ni osoba koja je sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

U slučaju da netko ipak prima neki oblik naslijeđene mirovine ili socijalnu pomoć u iznosu manjem od 800 kuna, ta im se isplata na njihov zahtjev može obustaviti pa će se u takvim slučajevima i njima priznati pravo na nacionalnu mirovinu. Ono što je važno znati jest da je nacionalna naknada za starije osobno pravo korisnika te se ne može prenositi na drugu osobu niti naslijediti. Isto tako, ne može biti predmet osiguranja ili ovrhe. Prema stopi inflacije, usklađivat će se jednom godišnje, a isplata će ići preko računa u banci.

Prema pisanju Večernjeg lista, tiskanica zahtjeva bit će dostupna za preuzimanje na internetskoj stranici HZMO-a, u sustavu e-Građani, ali će se moći i kupiti u Narodnim novinama.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *