Crna čokolada može spriječiti smrtonosne bolesti i biti od velike pomoći mozgu, kažu stručnjaci.
Ova čokolada sadrži flavanol, koji sprječava upalu i može umanjiti zapaljenje tkiva. Čokolade koje sadrže 70% kakao praha potiču rad mozga i krvožilnog sustava, povećavajući protok krvi i smanjujući upale, pokazuju istraživanja.
Tamna čokolada utječe preventivno na rak, bolesti srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona također povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utječe na pamćenje, stres i raspoloženje.
Čokoladu bogatu kakaom, stručnjaci nazivaju “superhranom” i poručuju da što je koncentracija tog sastojka veća, to je utjecaj pozitivniji.
Prošle godine studija talijanskih znanstvenika također je otkrila da tamna čokolada povećava protok krvi u ključne dijelove mozga, poboljšavajući tako sjećanje i pozornost. Za razliku od ove zdrave poslastice, mliječne čokolade prepune su štetnih masti, zasićenih masnih kiselina, kolesterola i šećera, koji štetno ujeiču na organizam.
Naravno i ovdje morate biti umjereni. Nemojte pretjerivati. Jedan red dnevno sasvim je dovoljan.