Održan sastanak s predstavnicima DHMZ-a na temu projekta METMONIC

437

U Palači Ranjina u utorak je održan sastanak predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije te jedinica lokalne samouprave s područja županije s predstavnicima Državnog hidrometeorološkog zavoda na temu ostvarenja projekta ”Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC”.

Projekt vrijedan 345 milijuna kuna za koji je odobreno sufinanciranje od strane EU u iznosu 85 posto sredstava predstavili su ispred DHMZ-a Nataša Strelec Mahović i Branka Ivančan-Picek koje su istaknule kako se diljem Hrvatske planira postavljanje ukupno 6 radara od čega 3 na Jadranu kao i 34 glavne postaje, 139 klimatoloških te 264 kišomjerne postaje. Također u sklopu projekta planiraju se i dvije visinske postaje te pet meteooceanografskih plutača.Iz DHMZ-a su poručili kako će svi podaci izmjereni ovim sustavom biti javno dostupni, a u trenutnoj fazi projekta traže se pogodne lokacije koje će predložiti na svojim područjima upravo jedinice lokalne samouprave.

Na sastanku se dotaknulo i teme postavljanja meteorološkog radara na lokaciji Rota na Pelješcu, što je svojedobno izazvalo negativnu reakciju u javnosti i bunu dijela tamošnjeg stanovništva.

Ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek rekla je kako su negativne reakcije rezultat nedovoljne informiranosti te predložila javnu tribinu na tu temu u općini Orebić.”Meteorološki radari nisu isto što i vojni ili ”promatrački” radari. Zračenje koje on odašilje je deset puta manje nego zračenje mobitela kojeg držite na uhu. Nadalje takav radar zrači isključivo u manjim snopovima i prema nebu što je i logično. Vi možete stajati ispod kupole i ništa vam ne bi bilo”, rekla je ona.

Zamjenik župana Joško Cebalo prihvatio je tu inicijativu kao dobru te istaknuo kako bi bilo dobro da se DHMZ javio Dubrovačko-neretvanskoj županiji i čelnim ljudima u općini Orebić prije inicijalnih promatranja lokacije Rota.”U svakom slučaju vjerujem da ćemo iznaći pravo rješenje temeljeno na argumentima, razumijevanju i uvažavanju”, rekao je Cebalo.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *