Održana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima iz Imotskog

444

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica sudjelovali su u tradicionalnoj komemoraciji hrvatskim braniteljima iz Imotskog stradalim na dubrovačkom području, održanoj kod spomen obilježja u Trstenom.

Predstavnici Grada Dubrovnika zapalili su svijeću i položili vijenac, a okupljenim hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja obratio se gradonačelnik Mato Franković.

„Vi ste nesebično napustili sigurnost svojih obiteljskih kuća i otišli u nepoznato. Možda prije niste niti posjetili Dubrovnik, ali znali ste odgovoriti pozivu na obranu Domovine, jer Hrvatska se branila i u Dubrovniku i Vukovaru, ali i drugim gradovima i mjestima. Hvala Vam što ste bili spremni za slobodnu Hrvatsku dati ono najdragocjenije. Takvu veliku žrtvu nikad nećemo zaboraviti“, rekao je između ostalog gradonačelnik Franković.

U obrani Hrvatske na Južnom bojištu sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Poginulo je njih 36, a stotinjak je ranjeno. Riječ je mahom o pripadnicima 115. Imotske brigade Hrvatske vojske i 3. Imotske bojne 4. brigade. Ovogodišnjom komemorativnim skupom ujedno se obilježava i 25 godina od oslobađanja Golubovog kamena i 20. obljetnica podizanja spomenika u Trstenom, na kojem su uklesana imena 36 poginulih hrvatskih branitelja iz Imotske krajine.

Komemoraciju je organizirao Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku uz suorganizaciju Grada Dubrovnika, Župnog ureda Trsteno i Udruge poginulih hrvatskih branitelja, Podružnica Dubrovnik.

Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Imotskog i susjednih općina imotskog područja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi Sv. Vida.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *