Održana početna konferencija EU projekta DANOVA

594

Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik predstavili su projekt DANOVA: Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji. Riječ je o projektu transnacionalne suradnje kojeg sufinancira Danube Transnational Programme (DTP), poznatiji pod nazivom Interreg Dunav. 

Na početku online konferencije, sve prisutne pozdravio je gosp. Hrvoje Spremić, voditelj projekta ispred Zračne luke Dubrovnik koja ima i ulogu vodećeg partnera na projektu.

Gosp. Spremić iznosi ključne podatke o projektu i projektnim aktivnostima. Glavni je cilj projekta DANOVA poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka, te autobusnih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne putnike. U konzorcij od 14 projektnih i 4 pridružena partnera iz 9 različitih zemalja, podjednako su uključeni predstavnici zračnih i pomorskih luka, istraživačkih institucija, poduzeća te malih i srednjih poduzeća, lokalnih vlasti i udruga osoba s oštećenjem vida, uključujući i Hrvatski savez slijepih, čiji doprinos na projektu smatramo posebno važnim. Navedeni Savez će pružiti stručne savjete o tome kako poboljšati pristupačnost za slijepe i slabovidne osobe, te sudjelovati u educiranju osoblja koje dolazi u izravan kontakt s putnicima. Rezultati projekta u vidu novih ideja i najboljih svjetskih praksi predstavljati će polaznu osnovu za daljnje unaprjeđenje pristupačnosti prometnih čvorišta slijepim i slabovidnim putnicima, isti će imati transnacionalni karakter i biti dostupni svim zainteresiranim stranama u Europi.

Ukupni budžet projekta DANOVA jest 2.192.546,66 EUR, od čega je budžet Zračne luke Dubrovnik 401.520,00 EUR pri čemu se 85% budžeta financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Projekt traje 36 mjeseci, a započeo je u lipnju 2020.

U sklopu projekta DANOVA Zračna luka Dubrovnik će implementirati taktilne trake za olakšano kretanje u prostoru terminala zračne luke kao i odgovarajuća interaktivna rješenja za  slijepe i slabovidne osobe te edukaciju svog osoblja.

Gđa Kristina Laptalo, voditeljica projekta ispred Lučke uprave Dubrovnik pozdravila je sve prisutne i prezentirala dosadašnju suradnju sa Zračnom lukom Dubrovnik na dva prethodna EU projekta INTER-PASS i ADRIGREEN. Također je naglasila kako Lučka uprava Dubrovnik unutar svog budžeta od 151.200,00 EUR, planira putem projekta DANOVA sofverski unaprijediti pristupačnost pomorske luke za putnike, te prilagoditi home port terminal za slijepe i slabovidne osobe.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *