ODRŽANO PRVO GOSTOVANJE FESTIVALA AKLAPELA U ZAGREBU

400

U prosinačkom predblagdanskom ozračju Zagreba, svoje mjesto pronašao je i dubrovački festival Aklapela, svojim prvim gostovanjem izvan Dubrovnika.

U petak, 14. prosinca u crkvi sv. Antuna padovanskog na sv. Duhu održan je prvi festivalski događaj. Klape: Dišpet, Skontradura, Slavić, Ćakulone, Obilanca i Grdelin upriličile su koncert adventskih i božićnih pjesama i kolendi pod nazivom „O anđeli, najbrže tecite“. Repertoar, kvaliteta izvedbe i izvrsna akustika ostavili su impresivan doživljaj na publiku.

Subota, 15. prosinca donijela je ljubiteljima klapske pjesme drugi Aklapela koncert, koji se održao u veličanstvenom prepunom holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Drugi koncert, koncipiran je prema uvriježenom načinu klapskog predstavljanja kojeg je upravo festival Aklapela promovirao. Na koncertu pod nazivom „Kantano vrime“ nastupile su klape: Kaše, Bošket, Armorin, Subrenum i Stine.

Tijekom subotnjeg i nedjeljnog jutra dubrovačke klape Skontradura, Kaše i Subrenum „kolendavale“ su po zagrebačkim trgovima čestitajući svojom pjesmom blagdane svima koji su se zatekli u blizini kao i svima koji su ih ciljano došli vidjeti i čuti.

Sa suorganizatorima „Međunarodnom smotrom folklora“ uspješno je ostvarena prva zajednička misija Aklapele i Smotre isticanjem klapskog pjevanja kao značajne i prepoznate hrvatske tradicije. Advent s Aklapelom u Zagrebu, još je jedan pokazatelj odlične veze gradova Dubrovnika i Zagreba.

Festival Aklapela zahvaljuje svim klapama na sudjelovanju, Međunarodnoj smotri folklora na domaćinstvu, Turističkoj zajednici Grada Zagreba na uvrštenju u adventski program, Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika i turističkoj agenciji Gulliver na podršci, te nositeljima ovog projekta: Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku.

Veliko hvala fotografu Zoranu Marinoviću, čija kamera je i ovog puta popratila festival i čije vam fotografije predstavljamo.

Hvala zagrebačkoj publici na srdačnoj dobrodošlici, što nas obvezuje da im se vratimo i dogodine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *