PERO ŠIŠA O ODLUCI ŽUPANIJSKOG SUDA: Strahovito sam uporan, kad čovjek ostane na ulici mora se snaći

408

Dubrovački simfonijski orkestar mora bivšeg zaposlenika i ravnatelja Pera Šišu vratiti na radno mjesto prve violine, potvrđeno je na Županijskom sudu u Zagrebu i time je odbijena žalba DSO-a iz 2016. godine na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Dubrovniku. 

Podsjetimo, Gradsko vijeće imenovalo je nezakonito Damira Milata za novog ravnatelja DSO-a (pravomoćnom odlukom Visokog upravnog suda rješenje o imenovanju iz 2012.  je poništeno). Nakon toga u veljači 2013. Orkestar nezakonito prekida radni odnos Peru Šiši.

Evo koji je komentar Pera Šiše o pravomoćnoj sudskoj presudi Županijskog suda u Zagrebu.

– Žalosno je da se ovo događa u Dubrovniku i Hrvatskoj. Ne želim ja poentirati jer je stotine slučajeva kao moj. Međutim, ovdje se radi o procesu dugom pet godina. U tih pet godina ja sam vodio dva, a vodim još i jedan treći sudski proces. Prvi proces je bio završen 2015. godine kod Visokog upravnog suda koji je pravomoćnom odlukom ukinuo rješenje o imenovanju osobe u Dubrovački simfonijski orkestar. Da bih zaštitio svoju egzistenciju, ja sam podigao novu tužbu 2013. godine za vraćanje na radno mjesto i obeštećenje.  Nakon pet godina, puno ročišta, puno svjedoka, turobnih i teških dana, Županijski sud u Zagrebu je nedavno presudio pravomoćno kako je potvrđena odluka prvostupanjskog suda iz Dubrovnika iz 2016. Tom presudom potvrđeno je kako je način raskida i prestanka radnog odnosa od strane DSO-a  19. veljače 2013 nezakonit, nevaljan i kako moj radni odnos nikad nije smio prestati. Ovakva se odluka poslodavca smatra nedopuštenom i moraju me vratiti na radno mjesto prve violine – govori Šiša.

Osim što ga moraju vratiti na radno mjesto, Orkestar mu također mora isplatiti sve razlike radnih plaća što je gotovo 60 mjeseci, uz sve kamate, božićnice, regrese, bonove, jubilarnu nagradu i ostale priloge plaćama, te poreze i prireze, mirovinsko, socijalno i sva davanja, te podmiriti i sudske troškove. 

– Moja je procjena da se neto iznos penje od 550 do 600 tisuća kuna, a bruto trošak ovog procesa je negdje oko 850 do 900 tisuća kuna – kaže Šiša.

Bivši ravnatelj DSO-a kazao je kako nikad ne odustaje, ali ga i dalje muči jedno pitanje.

– Ja sam strahovito uporan. Kad čovjek ostane na ulici, mora se snaći. Ako te život sruši na tebi je odluka hoćeš li se ustati ili ne. Morao sam poći u svijet kao skladatelj i zbog toga sam defacto preživio. Turobno je da se ove stvari događaju, a pogotovo mi je  čudno ovih dana što je jako puno reakcija na ovo, a nitko ne postavlja pitanje tko je odgovoran, tko je potpisao nezakoniti prekid radnog odnosa i time prouzročio sve ovo – pita se skladatelj i glazbenik Pero Šiša.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *