PETROV MOŽE POBIJEDITI UKOLIKO SE UJEDINE LJEVICA I DESNICA

1499

Analizirali smo rezultate prvog kruga izborne utrke za župana Dubrovačko-neretvanskog. Razlika se čini velika, međutim kad se s jedne strane zbroje glasovi HDZ-a i partnera te DDS-a (koji je već najavio podršku HDZ-u) i DUSTR-e koja nije prošla izborni prag, ali njihovi bi birači mogli dati glas upravo Nikoli Dobroslaviću dođemo do ukupnog postotka od 47.62%.

S druge strane imamo glasove MOST-a, SDP-a i HNS-a odnosno birača Roka Tolića i srđevca Marka Giljače i kad bi svi ti birači u drugom krugu podržali Boža Petrova to bi bilo 48.28%.

Iz ove jednostavne kalkulacije koju smo dobili koristeći rezultate DIP-a vidljivo je da je Petrov uz uvjete da ga svi s lijevog boka podrže u maloj prednosti. Teško je povjerovati da bi Dobroslavić mogao izgubiti, ali drugi krug je nova utakmica i oba kandidata kreću s nule.

Domovinski pokret je na razini županije osvojio 2216 glasova naklonosti birača, što nije zanemariv broj. Izglednije je kako će i ta stranka podržati Boža Petrova nego Nikolu Dobroslavića.

Moguće je i da se birači opredijele zbog nekih važnih projekata, kao što je Centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju, za koji su se svi osim HDZ-ovog kandidata izjasnili u negativnom kontekstu.

HDZ-ova stranačka mašinerija svakako će izaći na izbore, međutim njihov je limit dostignut, a to je četrdeset posto, što znači kako bi Petrovu pomogla jedino velika izlaznost. Poznata je i činjenica da je u drugom krugu izlaznost gotovo uvijek manja pa će tako sve ovisiti o motiviranosti birača.

Kao i obično, odlučit će oni koji će- ostati doma.

Što se tiče županijske skupštine, kako će tko i s kim koalirati, ostaje nam za vidjeti nakon drugog kruga izbora. HDZ ima 17 mandata, Most 8, HNS/SDP 6, DDS i Srđ je Grad po tri. Hoće li DDS ići s HDZ-om u postizbornu koaliciju, a u drugom krugu se bori Vićan protiv Frankovića? Ili će izabrati Most i imati jaku i stabilnu većinu? Hoće li koalirati s HNS-om s kojim su koalirali i na nacionalnoj razini?

Može li nastati druga koalicija s ostalim akterima? Teško, obzirom da srđevci odbijaju takve suradnje. Sjetimo se samo sučeljavanja na kojem je Đuro Capor javno prozvao Valentina Dujmovića.

U svakom slučaju, zanimljivo će biti na političkoj sceni idućih dana. Tko će s kim, hoće li netko preletjeti iz jednog tabora u drugi saznat ćemo ubrzo.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *