Pismo jedne 83-godišnje bake će vam biti korisnije od savjeta psihologa

403

Baka je navodno pismo napisala i poslala svojoj prijateljici, a čak i ako je izmišljeno, uštedit će vam godine sazrijevanja i skupljanja životnih pouka. Vrlo je praktično i otkriva kako napraviti razliku između važnog i nevažnog.

“Draga Berta,

Više čitam, manje brišem prašinu. Sjedim u dvorištu i divim se pogledu, a korov u vrtu me više ne nervira. Provodim više vremena sa svojom obitelji i prijateljima i manje radim.

Kad god je to moguće, život treba da bude obrazac ugodnih iskustava, a ne izdržljivosti. Sada pokušavam de prepoznam te trenutke i cjenim ih.
Ne štedim ništa – koristimo dobar kineski porculan i kristal za svaku posebnu priliku kao što je gubitak jednog kilograma, ispravna sudopera ili prvi procvjetali irisi.

Nosim moj dobar sako na pijacu. Moja teorija je da ako izgledam dobro, mogu da potrošim 28 dolara na jednu malu kesu s namirnicama. Ne štedim svoj najbolji parfem za specijalne prilike, nego ga stavljam za prodavače i službenike u bankama.

“Jednog dana” i “uskoro” gube vrijednost u mom riječniku. Ako je vrijedno da nešto vidim, čujem ili uradim, želim da vidim, čujem, uradim odmah.

Ne znam šta bi drugi uradili kada bi znali da neće biti ovdje sutra, što svi uzimamo zdravo za gotovo. Mislim da bi nazvali članove obitelji i nekoliko bliskih prijatelja. Možda bi pozvali i nekoliko bivših prijatelja da im se ispričaju i sruše ograde svađa iz prošlosti.

Ja volim da ih zamislim kako izlaze u kineski restoran na večeru ili na neku hranu koju najviše vole. Samo nagađam- nikada neću znati.

One male stvari koje nisam završila bi me razljutile kada bih znala da su mi sati odbrojani. Bila bih ljuta što nisam napisala neka pisma koja sam namjeravala napisati ovih dana. Bilo bi mi žao što nisam svom mužu i roditeljima dovoljno često govorila koliko ih volim.

Jako se trudim da ne štedim, ne zadržavam, ne odlažem bilo šta što bi unijelo smijeh u život. I svako jutro kada otvorim oči, kažem sebi da je to nešto posebno. Svaki dan, svaki minut, svaki udah je dar.

Možda je naš život postao drugačija pjesma od one koju smo zamišljali. Ali dokle god smo ovdje, i dalje možemo da plešemo.”

Izvor: pozitivanstav.com
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *