Platana u Trstenom nominirana za Europsko stablo godine na inicijativu Dubravke Šuice

497

Na inicijativu zastupnice Dubravke Šuice a u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, velika platana u Trstenom nominirana je za nagradu „Europsko stablo godine“. Svrha ove nagrade je istaknuti značaj prirodne i kulturne baštine koja zaslužuje posebnu skrb i zaštitu, kao i promovirati biološke raznolikosti i prirodna bogatstava diljem Europske unije.

Nagrada „Europsko stablo godine“ ne fokusira se samo na veličinu, ljepotu i starost stabla, već i na njegovu povezanost s lokalnom zajednicom.  Zastupnica Šuica ponosna je ovom nominacijom:

„Drago mi je što sam u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije inicirala nominaciju velike platane u Trstenom za nagradu Europskog stabla godine. Velika platana u Trstenom, čija se starost procjenjuje na preko 450 godina, širine 5 i visine preko 40 metara, impozantno je stablo koje je neraskidivo vezano uz povijest Trstenog, dubrovačkog područja i njegovog stanovništva i predstavlja prepoznatljivi simbol tog kraja te ovim putem pozivam svih da glasaju za našu platanu u Trstenom za Europsko stablo godine”, izjavila je Šuica.

Za platanu u Trstenom moći ćete glasovati SMS porukama od 1. do 28. veljače, a više informacija o tome kako podržati platanu u Trstenom bit će poznato krajem siječnja. Proglašenje pobjednika za 2018. godinu održat će se u Bruxellesu na Svjetski dan šuma, 21. ožujka.

Priključivanjem RH predmetnom natjecanju podiže se svijest lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i sveukupne bioraznolikosti te važnosti istih za život čovjeka na državnom nivou, a prema Europi se prezentiraju sve prirodne ljepote i vrijednosti kojima obiluje RH.

Također, važno je naglasiti da je priroda pokretač razvoja te da se na njoj temelji razvoj turizma, gospodarstva, ekonomije i slično.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *