POČELO ODUZIMANJE JAVNIH POVRŠINA! FARČIĆ: Mora postojati bolja komunikacija između Grada i ugostitelja

301

Problem javnih površina u Gradu je počeo prelaziti sve granice razuma.  Skoro pa više ni ne postoji kvadrat javne površine koji je slobodan, dio javne površine u kojoj nisu smješteni stolovi od pizzerija ili restorana, a tu je i preglasna glazba. Smrad ulja se širi ulicama do te mjere da vas u određenim dijelovima Grada  nagoni i na povraćanje, a o ulju koje ugostitelji izlijevaju u kanalizaciju suvišno je komentirati.

Upravo zbog neposluha i više zanemarenih upozorenja od strane Grada Dubrovnika, ovih dana oduzeta je javna površina Troubadour Jazz Cafe-a , a za komentar pitali smo Nikolinu Farčić, predsjednicu Ceha ugostitelja. 

– Grad Dubrovnik iz pozicije najmodavca sigurno može odlučiti i donijeti takvu odluku, međutim treba postojati bolja komunikacija. Ceh ugostitelja ne mora formalno biti obaviješten o takvoj odluci odnosno i nije, tako da nisam upoznata s detaljima te priče. Ukoliko se radi o godini dana oduzimanja javne površine mislim da je to za početak drakonska mjera jer postoji nekakav mehanizam koji upozorava i diže javnu površinu te kažnjava na neke druge načine, a ne na oduzimanje javne površine na godinu dana. Mislim da ćemo morati poboljšat komunikaciju s Gradom Dubrovnikom što nam je i obećano od strane gradonačelnika da će nas kao stranku u postupku konzultirati pri donošenju takvih odluka. Imamo još niz aktualnih pitanja što se tiče javnih površina, poreza na potrošnju, dužine trajanja ugovora za javne površine. Bit će dosta razgovora s Gradom.

Dosta ugostiteljskih objekata u Gradu i ovisi zapravo o javnoj površini. Farčić smatra kako je to i osnova poslovanja, javna površina. 

– Odluka je na Gradu Dubrovniku da razmisli u kojem će smjeru ići. Činjenica je da imate dozvolu za nešto, a s druge strane vam se to osporava. Neku ravnotežu će sam po sebi Grad morat uspostaviti. 

Nadalje, priupitali smo Farčić kao predsjednicu Ceha ugostitelja, ali i kao osobu koja živi u  Gradu jesu li možda gradske ulice prenapučene stolovima, te bili ih trebao biti manji broj?

– Koliko sam ja upoznata, sve javne površine imaju ugovore. U jednom trenutku je neka gradska uprava dozvolila toliku količinu javnih površina. Ceh ugostitelja se ne može postavljati kao neki sudac i arbitar to je isključivo iz perspektive političke moći odnosno odluka Grada Dubrovnika. Svi ugostitelji imaju legitimne i legalne ugovore za javne površine. Suditi gdje treba, a gdje ne treba je van mojih ovlasti – kazala je Farčić dodavši:

– Što se toga tiče puno je primjedbi na okupiranje javnih prostora javnih površina od strane vodiča, ali i od drugih djelatnosti. Grad Dubrovnik će morati razmisliti o nekakvom boljem balansu i ravnoteži u tom smislu ukoliko se nastavi ovakav pritisak ljudi na Dubrovnik, što je izvjesno da hoće ako ne i više. Gradonačelnik je odabrao smjer ‘respect the city’, smjer u kojem to pokušava izbalansirati. Na koji će način to izbalansirati, a da ne ošteti pojedine djelatnosti – ne znam. Odluke su se često donosile na način da bi se riješio problem jednoj djelatnosti, a napravio drugoj djelatnosti. Mislim da zajednički trebaju sjedati svi za istim stolom i razmisliti o tome kako uravnotežiti situaciju – zaključila je Farčić. 

No, više nije samo Troubadour taj koji je ostao bez javne površine, već je ostao i Sezam, te La Bodega. Nije uopće bitno imaju li oni za svoje javne površine na kojima posluju sve legitimne i legalne ugovore. Čak su i turisti počeli prigovarati da je Grad prezakrčen, a mi bismo što prije trebali postat svjesni da Grad ukoliko nastavi ovim tempom neće daleko dogurati, počeli smo nositi teret koji ne možemo podnijeti. U određenim ulicama stolovi su do te mjere zakrčili prolaz da morate pitati konobare smije li se tim putem uopće proći. Takvih objekata je bilo i prije 20 godina, no nisu bili toliko primjetni jer ih nije bilo u ovolikom broju. Svi se bore za svoju egzistenciju, ali zapravo svi idu linijom manjeg otpora.

Nadamo se da će gradonačelnik Franković zaista uvesti reda kako je i obećao jer ipak, jedini on može nešto i učiniti te ovaj kaos pomalo početi smirivati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *