POLOMLJEN KAMENI KRIŽ: Kome je palo na pamet napraviti ovakav vandalski čin?

408

Ivica Ban objavio je na Facebooku status koji prenosimo u cijelosti. Naime, netko od vandala polomio je kameni križ na brdu poviše Mokošice.

– Tužno i sramotno. Maloprije sam saznao od dvojice svojih prijatelja koji su danas popodne planinarili na brdo Vranoviće iznad Mokošice da su nepoznati vandali polomili kameni križ na vrhu brda Vranovići na procesijskoj postaji zvanoj ‘Prve moći’.

Naši preci su stoljećima od kada je Dubrovnik od bosanskog kralja Stjepana Ostoje 1399.g. uspio kupiti područje sela Kurilo, današnje Petrovo selo, kao dio tzv. ‘Terrae novae’ (područje od Kurila / Petrova Sela do Imotice) svake godine jednom godišnje u crkvenoj procesiji obilazili i molitvom posvećivali brdo Vranoviće kao sjevernu granicu Dubrovnika (Astareje), odnosno Dubrovačke Republike. Na vrhu brda na jednom od postaja te procesije na mjestu nazvanom ‘Prve moći’, već godinama stoji obnovljeni kameni križ kao znak posvećenosti tog mjesta.

Kome je i zašto smetao taj križ, kao znak posvećenosti tog mjesta i kao znak njegove stoljetne pripadnosti Dubrovniku i obližnje sjeverne granice Dubrovnika, osobno smatram nikome. Polomili su ga vjerojatno neki ovodobni mladi vandali koji ništa ne znaju i ne žele znati o našoj i svojoj povijesti, tradiciji i kulturi. Žalosno – zaključio je Ivica Ban.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *