Predavanje istaknutog teoretičara fotografije Rolfa Sachssea uz prisustvo Ahmeta Ertuğa

529

Umjetnička galerija Dubrovnik s velikim zadovoljstvom najavljuje predavanje istaknutog teoretičara fotografije Rolfa Sachssea u subotu, 10. veljače u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik uz prisustvo fotografa Ahmeta  Ertuğa. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Rolf Sachsse jedan je od autora tekstova kataloga aktualne izložbe turskog fotografa Ahmeta Ertuğa pod nazivom „Točka iščeznuća“, koja je otvorena sredinom prosinca.U tekstu pod naslovom „Non plus ultra“ što znači „bolje ne može“, Sachsse je čitateljima ponudio uvid u očaravajući svijet Ertuğovih fotografija. Prijedlog Rolfa Saschssea da održi predavanje o fotografiji arhitekture posebno je važan jer upravo arhitektura čini Dubrovnik tako jedinstvenim. Najjednostavnija definicija fotografiju arhitekture definira kao fotografsku formu koja koristi zgrade i ostale strukture kao glavni subjekt. Iako postoje raznorazne definicije i klasifikacije, dvije najjednostavnije i najčešće podjele su na fotografiju arhitekturu interijera i eksterijera.Izložba Ahmeta Ertuğa u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otkriva nam da je Ertuğ po struci arhitekt.

To je najvidljivije u detaljima njegovih fotografija i afinitetu prema simetriji kojim je fotografirajući najreprezentativnije interijere povijesnih građevina u svijetu privukao pozornost javnosti. Nakon što je 1974. diplomirao arhitekturu u Londonu, Ertuğ je nastavio raditi na području arhitekture, istovremeno snimajući fotografije starih spomenika i autohtonih naselja poput onih u Iranu. Njegova predanost fotografiji dogodila se nakon što je primio prestižnu stipendiju Zaklade Japana za fotografije tradicionalne japanske arhitekture. Nakon iskustva na Dalekom istoku,  Ertuğ nastavlja pratiti putove fotografije snimajući fotografije nekih od najzanimljivijih arhitektonskih dostignuća europske povijesti umjetnosti, od crkava, knjižnica i paladijanskih vila do opernih kuća.Rolf Sachsse održat će predavanje o fotografiji arhitekture kao žanru i predstaviti Ertuğovu fotografiju omogućujući tako publici da na potpuno drugačiji način doživi i razumije njegovu fotografiju.

Sachsse je poznati teoretičar fotografije kojeg su u Kölnu obučili Karl-Hugo Schmoelz i Walde Huth. Usavršivši se u fotografiji oglašavanja, fotografiji arhitekture i industrijskoj fotografiji, Sachsse je nekoliko godina radio na ovim poljima kako bi mogao financirati daljnje studiranje. Studirao je povijest umjetnosti, istraživanje komunikacija i njemačku književnost u Münchenu i Bonnu. Doktorirao je 1983. godine na temi „Povijest fotografije arhitekture u Njemačkoj od 1900. do 1975.“Kasnih sedamdesetih, Sachsse je radio kao voditelj kampanje za očuvanje zgrada čiji je interijer iz 19. stoljeća.  Od 1975. do 1990. godine djelovao je kao umjetnik, fotograf, kustos i kritičar. Od 2004. godine predaje Povijest dizajna i Teoriju dizajna na fakultetu Saar University of Fine Arts u Saarbrückeu. Napisao je više od 40 knjiga i oko 300 eseja na temu povijesti fotografije, dizajna, arhitekture i nove glazbe.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *