Predsjednica Grabar-Kitarović u pratnji župana Dobroslavića obišla Pelješac i otok Korčulu

433

Drugog dana boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uz pratnju župana Nikole Dobroslavića obišla je Pelješac i otok Korčulu.

U Stonu je Predsjednica obišla uzgajalište školjaka i sastala se s predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt izgradnje Pelješkog mosta.
Na sastanku je predstavljeno trenutno stanje projekta izgradnje Pelješkog mosta, predstavljene su tehničke specifikacije i dinamika izgradnje mosta, ali riječ je bilo i o zaštiti prirode.

“Cilj je da projekt bude gotov između 2021. do najkasnije 2023. godine. Zbog iskorištavanja EU sredstava bilo bi dobro da bude gotov prije. Zadovoljna sam dinamikom natječaja, a bez obzira na jednu žalbu, sve će ići kako treba. Uskoro možemo očekivati početak izgradnje mosta”, poručila je Predsjednica.

“Važnost mosta nije samo u prometnom povezivanju državnog teritorija, već ima društveni i gospodarski značaj, pri širenju poslovanja, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta na poluotoku Pelješcu i okolnim otocima. Govorimo o revitalizaciji cijelog prostora spajanjem juga Hrvatske s ostatkom države, ali i spajanjem europskog prostora. Omogućit će se da taj prekid bude premošten, što će olakšati eventualne probleme kad Hrvatska uđe u schengenski režim”, istaknula je hrvatska Predsjednica.

“Doista vjerujem da će ova Vlada nastaviti taj projekt. Imamo 85 posto sredstava iz EU fondova, što je ogroman novac. Ovaj razvojni projekt je od ključnog značaja za Dubrovnik i njegovu okolicu. Nitko ne može očekivati da će se gradnja zaustaviti bilo kakvim potezima, već možda tek usporiti proceduralno na dan ili tjedan”, kazala je Predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica je posjetila i Orebić gdje se susrela s najpoznatijim vinarima županije, a na otoku Korčuli razgovarala s gradonačelnikom grada Korčule i načelnicima otočkih općina. Nazočila je i programu “Hrvatska čita” i viteškoj igri Moreška u Domu kulture Korčula. U Vela Luci je gledala tradicionalnu Kumpaniju, a u Blatu je razgledala pogon brodogradilišta Radež d.d.

Predsjednica će tijekom dana posjetiti otok Lastovo, Mljet i Šipan, a poslijepodne će povodom obilježavanja 700. obljetnice postojanja,  posjetiti i Ljekarnu Male braće.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *