(FOTO) Predstavljen projekt koji bi mogao riješiti problem ljetnih gradskih gužvi

587

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik,večeras je u prostorijama Galerije Dulčić Masle Pulitika predstavilo  hvalevrijedan projekt ‘Dubrovnik Pacemaker’. Upravo taj projekt vođen je idejom balansiranja između suživota radikalne promjene i radikalne stabilnosti. 

-Projekt je bitan za Dubrovnik zato što se bavi osnovnim problemima Dubrovnika, a to su promet koji je neadekvatan za grad Dubrovnik i dubrovački javni prostor. U zadnje vrijeme gubi i javne prostore i zelenilo, a infrastruktura je sve lošija i lošija. Ovakav jedan projekt nudi jednostavno rješenje za sve te probleme-kazao je Luka Vlahović, inženjer arhitekture.

Promet je jedan od najvećih problema grada Dubrovnika,pogotovo onog oko povijesne jezgre,a upravo taj problem treba podhitno riješiti.  

-Problem prometa u Dubrovniku je mali broj cesta, jako loše je usmjeren te je direktno vidljiv. To je problem koji pokušavamo riješiti, da sakrijemo sve ceste oko Grada podzemno, kako se ništa od toga ne bi vidjelo. Tako prostor ostavljamo pješacima te povećavamo javni prostor za funkcioniranje Grada-kazao je. 

No, je li to uopće moguće napraviti u gradu kao što je Dubrovnik?

-To je jedino moguće napraviti u Dubrovniku. U nekom drugom hrvatskom gradu ti problemi ne bi bili rješivi, niti bi se netko bavio tim problemima. Problem Dubrovnika je to što je upravo problem prometa prerastao okvire Dubrovnika i mora se naći rješenje da se to sve skupa riješi jer više nema vremena-kazao je Vlahović.

Javnog prostora za pješake trebalo bi napraviti i u povijesnoj jezgri, jer za vrijeme ljetnih mjeseci kad ima najviše turista, ulicama se jedva može proći.

-Ako pogledamo jedan drugi grad, hrvatski ili europski, primjetit ćemo da je centar grada pun trgova, širokih ulica, parkova i to je što bi građanima i u ovom slučaju turistima nudio taj javni prostor. Dubrovnik to nema, dubrovački javni prostor je Stradun koji kad se ljeti napuni nema nijedan drugi prostor koji može primiti tu količinu ljudi, tako da bi rasteretio Stradun. Ovaj projekt se upravo bavi time, da pruži Dubrovniku ono što njemu nedostaje- zaključio je Vlahović. 

Projekt izuzetno vodi računa o mjerilu i važnosti grada, kojeg više ne promatra kao zatvorenu arhiviranu cjelinu grada-muzeja, već promišlja koncept muzeja u gradu te afirmira ‘grad izvan grada’.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *